НОВИНИ

В Бачковския манастир очакват повече поклонници за Великден

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 26.04.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

В Бачковския манастир тече усилена подготовка за посрещане на поклонниците за Великден. В светата обител при спазване на всички противоепидемични мерки ще може да се пренощува, като са осигурени 120 места.

На втория ден от Великден в поклонническия път на чудотворната икона на Света Богородица до местността Клувията се очаква да се включат повече хора от миналата година.

"С божия помощ очакваме тази година да имаме повече поклонници, защото хората свикнаха с мерките, свикнаха как да се предпазват, отнасят се с едно много сериозно внимание и отношение, а както знаете, хората, които посещават богослуженията, спазват изискванията", каза игуменът на манастира епископ Сионий.

Голяма част от поклонниците още в края на миналата година са заявили своето желание да пренощуват в манастира.

"Има хора, които се обаждат и казват: ние имаме тежки здравословни проблеми, искаме да останем една нощ в светата обител и да се молим, и да пренощуваме при Божията майка, всички тези хора ще бъдат посрещнати и ще им бъде оказано манастирското гостолюбие", обясни игуменът.

В южния двор на манастира текат последни довършителни работи по ремонта на стаите.

"Има 15 нови стаи обновени, реновирани, и в момента се оборудват, които са с по две или три легла, така че тук ще могат да се настанят някъде около 40 човека. Като разчитаме за настаняването на поклонниците и на съществуващата база, която е отремонтирана и пригодена с условията за съвременния поклонник", допълни епископ Сионий.

За Великден хората ще могат да видят и двата ремонтирани параклиса до манастира, които две години бяха затворени за посещения.

Репортер: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН предлага за премиер шахматистка и ще върне мандата. Какви са следващите ходове?
ИТН предлага за премиер шахматистка и ще върне мандата. Какви са следващите ходове?
Вода с цвят на ръжда тече от чешмите на две варненски села
Вода с цвят на ръжда тече от чешмите на две варненски села