НОВИНИ

ЕК заведе дело срещу “Астра Зенека”

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:24, 26.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Европейската комисия е завела в петък дело срещу фармацевтичната компания "Астра Зенека" заради неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. Това потвърди говорител на Еврокомисията днес.

Компанията не успя да осигури обещаните дози за първото тримесечие на годината и няма да успее да достави договорените количества за второто тримесечие. Европейската комисия и компанията се опитаха да се разберат извън съдебната зала, но разговорите не доведоха до задоволителни за Брюксел резултати.

"Компанията не е изпълнила задълженията си по договора и не е представила надеждна стратегия за навременна доставка на дозите. Важно за нас в този случай е да гарантираме спешна доставка на достатъчно количество дози, на които европейските граждани имат право и които бяха обещани на базата на договора. Комисията заведе дело от свое име и от името на 27-те държави членки, които подкрепят напълно тази процедура", каза говорителят на ЕК Стефан де Керсмакер.

В Туитър еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес също потвърди новината. Тя написа, че делото е заведено от името на Европейската комисия и държавите членки.

“Всяка една доза има значение. Всяка една доза спасява животи”, написа Кириакидес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Ангел Кунчев: България ще прилага и ваксината на „Янсен“
Доц. Ангел Кунчев: България ще прилага и ваксината на „Янсен“
Руската прокуратура спря дейността на Щабовете на Навални
Руската прокуратура спря дейността на Щабовете на Навални