НОВИНИ

Продължава разследването на смъртта на рали състезателя, загинал край Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 26.04.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Все още не са ясни причините за трагичния инцидент на планинското рали край Благоевград, при който загина 50-годишният автомобилен състезател Георги Георгиев.

Част от състезателите, както и експерти от комисията по безопасност на транспорта, обвиняват организаторите. Те от своя страна изтъкват липсата на спирачен път като аргумент, че здравословен проблем може да е довел до фаталния край.

Обработката на трасето непосредствено преди състезанието е една от предполагаемите причини, довели до фаталния инцидент. Това заяви Йордан Тодоров, който е експерт по сигурността на транспорта в такива рали състезания.

"В петък сутринта са измили, а в петък вечерта преди състезанието, преди тренировките, са асфалтирали, при което сами разбирате, че по самото трасе е имало страшно много фракция от самия асфалт, което води до ниско сцепление. Това е безхаберие и престъпна небрежност", заяви Йордан Тодоров от Комисията по сигурността на транспорта.

50-годишен пилот с опит е загиналият автомобилен състезател в "Планинско рали Благоевград" (ОБЗОР)

Част от пилотите, включили се в състезанието, упрекнаха организаторите за краткото разстояние след финала, предвидено за спиране на автомобила.

"Тази стена по моя преценка мисля, че е на около 100 метра веднага след финала и сами може да разберете как този автомобил от 200 километра трябва да спре за има няма 100-200 метра, за да е контролируем вече", допълни автомобилният състезател Искрен Пондев.

Според Александър Мановски, който е един от организаторите на ралито, единствената възможна причина, довела до фаталния инцидент, е здравословен проблем при пилота.

"Единствено може да се свърже с това, че нещо е станало с пилота, може да му е прилошало, защото това е адреналин, тези състезания са с много висок адреналин и е много вероятно нещо да се е случило. Тук няма спирачен път", отбеляза Александър Мановски.

Аутопсията на загиналия пилот предстои да бъде извършена днес, а резултатите от нея ще станат ясни до края на седмицата.

Репортер: Станислава Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Царско вкара 4 на Арда за края на редовния сезон
Царско вкара 4 на Арда за края на редовния сезон
Академик (Пловдив) отново удари Черноморец и е на 1/2 финал в НБЛ
Академик (Пловдив) отново удари Черноморец и е на 1/2 финал в НБЛ