НОВИНИ

ЕК може да заведе дело срещу "Астра Зенека" за неизпълнен договор

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:01, 22.04.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Европейската комисия все още не е взела окончателно решение дали да заведе дело срещу фармацевтичната компания "Астра Зенека" заради съкращаването на договорените количества ваксини.

Това съобщиха днес от институцията, след като по-рано европейски издания съобщиха, че Брюксел обмисля да съди фармацевтичната компания. Ще успеят ли двете страни да постигнат споразумение или ще се стигне до съд?

Все още няма решение за правни действия, каза днес говорител на Еврокомисията. От няколко седмици Еврокомисията преговаря с представители на фирмата в опит да бъде постигнато споразумение за недоставените количества.

"Това, което е важно за нас и за всички държави-членки, е да гарантираме доставки навреме на достатъчно количество дози. Все още не сме се разбрали за това. Заедно с държавите-членки ние обмисляме всички възможни варианти, за да гарантираме, че доставките ще се реализират. Каквито и стъпки да бъдат предприети, решението ще бъде взето от Европейската комисия заедно с държавите-членки", каза Стефан Де Керстмакер, говорител на ЕК.

Вариантът за завеждане на дело срещу "Астра Зенека" е бил обсъден насреща на посланиците на страните от ЕС вчера. Повечето от тях са подкрепили подобно решение.

"Астра Зенека" трябваше да достави до края на март 300 милиона дози, с възможност за поръчка на допълнителни сто милиона. От тях компанията е доставила само 30 милиона дози за държавите. До юли договорът предвижда осигуряване на още 180 милиона дози, но преди време от "Астра Зенека" казаха, че ще могат да доставят не повече от 70 милиона.

От Еврокомисията казаха днес, че няма да се възползват от опцията закупуване на допълнителни 100 милиона дози от "Астра Зенека". Брюксел пренасочи предпочитанията си към другия голям производител на ваксини - "Пфайзер" - "Байонтек" и обяви преди време, че преговаря за нов договор с компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия изтегля войските край границата с Украйна и започва мащабни маневри в Крим
Русия изтегля войските край границата с Украйна и започва мащабни маневри в Крим
Въоръженият мъж от Манастирище се предаде на полицията
Въоръженият мъж от Манастирище се предаде на полицията