НОВИНИ

Шефът на Военния комитет на ЕС ген. Клаудио Грациано на официално посещение у нас

Александър Марков
от Александър Марков
14:48, 22.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ситуацията на Изток от Европейския съюз остава напрегната и страните-членки трябва да останат ангажирани със защита на границите на съюза. Това сочи анализът на военните от страните-членки.

В София на посещение пристигна председателят на Военния комитет на ЕС генерал Клаудио Грациано, който се срещна с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В разговор с генерала премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че е изключително притеснен от ескалацията на напрежението в Черно море и че правителството запазва своя евроатлантически курс.

Заплахите пред Европейския съюз стават все повече, констатираха председателят на най-висшия военен орган на ЕС генерал Клаудио Грациано и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Изправени сме пред нови предизвикателства от северния до южния фланг на съюз, както и предизвикателства, навлизащи през източната граница на ЕС. Обсъдихме конкретните заплахи, идващи от Черноморския регион", заяви ген. Клаудио Грациано, председател на Военния комитет на ЕС.

На фона на изострената ситуация в Източна Украйна средата за сигурност в Черно море е обект на внимателен анализ от военните. Взаимодействието между ЕС и НАТО по тази линия трябва да се задълбочи.

"Наблюдават се все повече рискове и заплахи за европейския ред и сигурност, както и тенденция към нарастване на конфликтите в непосредствена близост до границите на Евросъюза", заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

За да отговори на заплахите, Евросъюзът трябва да работи за изграждане на стратегическа автономност в областта на отбраната, смятат двамата висши военни.

Това означава координирани действия по изпълнение на целите в Общата европейска политика по сигурност и отбрана, както и задълбочено сътрудничество с НАТО.

В разговор с генерала премиерът Бойко Борисов в оставка заяви, че Българската армия се модернизира изключително успешно през последните четири години.

"Проведоха се десетки военни учения на територията на България, така и в Черно море. Усилено работим и за закупуването на два нови кораба. Аз съм изключително притеснен за ескалацията на напрежението в Черно море", отчете Бойко Борисов.

Борисов отново потвърди евроатлантическия курс на ГЕРБ.

"Моята партия и нашето правителство винаги ще стои на страната на евроатлантическите ценности", изтъкна Бойко Борисов.

Именно сътрудничеството с НАТО е един от гарантите за стабилността в региона.

"Изключително важно е да се извършват координирани действия на двете организации в стратегически важни за България региони като Черноморския и Западните Балкани", посочи адмирал Емил Ефтимов.

"Международната обстановка продължава да се влошава, като принос за това има и пандемията. Моите опасения са, че светът след пандемията ще бъде по-малко сигурен от света, в който сме живели преди това", каза още ген. Клаудио Грациано.

Генерал Грациано благодари за ключовата роля, която има България в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Рубльов на четвъртфинал в Барселона
Андрей Рубльов на четвъртфинал в Барселона
Талибани поеха отговорност за атаката срещу хотел в Пакистан
Талибани поеха отговорност за атаката срещу хотел в Пакистан