НОВИНИ

Тераса без дъно виси над тротоар на оживена улица в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 22.04.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Необезопасена тераса застрашава живота на преминаващите хора по благоевградската улица "Александър Стамболийски". За проблема сигнализираха зрители на БНТ.

Къщата с терасата без дъно, надвиснала над главите на преминаващите, е част от необитавани къщи по улица "Ал. Стамболийски". Преминаващите под опасното съоръжение дори и не подозират какво може да се случи, ако железата се откъртят и паднат на тротоара.

"Просто няма кой да я оправи, те почти умряха собствениците", коментира Нели Начева.

"Ами тая терасата хазяите се опитаха да я махат, то се вижда, че няма отдолу под, защото тя почна да се руши, обаче казаха, че трябва от общината някакви разрешителни да се изкарват, защото не може тук така да се маха", коментира Андрей Ясников.

Собствениците на имота разказаха, че са искали да премахнат терасата, защото започнала да се руши. Махнали обаче само пода по съвет на експерти от общината. От там им обяснили, че терасата е безопасна, а при опит да бъде изцяло отстранена, може да създаде по-голям проблем.

"Терасата не е опасна, защото там имаше едни изгнили греди отдолу, те са премахнати. Доколкото съм говорил с братовчед ми, той е другият съсобственик, той беше поел ангажимента. Викал е хора, огледали са и са казали, че е здраво захваната и че няма никакъв проблем тази конструкция да се срути или нещо да стане със нея", обясни по телефона единият от собствениците.

Необезопасените обекти като този в Благоевград не са малко. Въпросът е при бъдещ инцидент кой би поел отговорност.

От общината казаха, че нямат информация дали общински експерти са правили проверка по случая.

"Запознах се с този случай. Нямам такава информация, че е безопасна. Затова ще бъде съставена комисия във възможно най-кратък срок, която да установи дали наистина е безопасна тази тераса. Дори и да е имало преди време, нещата се променят и може сега да е опасна", заяви зам.-кметът на община Благоевград инж. Венелин Трошанов.

Къщата с терасата без дъно е построена преди близо 100 години. И въпреки че специалисти я определят като архитектурна забележителност, наследници на собствениците не могат да я реставрират заради липса на средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС наложи мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка
НС наложи мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка
Обявиха четиридневен полицейски час в цяла Турция
Обявиха четиридневен полицейски час в цяла Турция