НОВИНИ

Най-често децата стават жертва на насилие в училище

Стела Илиева
от Стела Илиева
10:12, 22.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Всяко второ дете у нас е жертва на насилие. 47% от децата до 18-годишна възраст са преживели някаква форма на насилие, а най-често срещано е емоционалното насилие, следвано от физическото. Такива са данните от проучване на УНИЦЕФ.

Най-често децата стават жертва на насилие в училище - 38,3%, на второ място с малка разлика е в общността и у дома, а всяко трето дете посочва, че се чувства в опасност на тези места. Според училищния психолог Рени Велчева е неизбежно да се прояви агресия и е важно как възрастните хора и родителите реагират в такава ситуация.

"Най-вече никой да не бъде толерантен, да не подкрепя такъв вид поведение, агресивно на деца, независимо дали са в училище или извън училище, защото ако хората не са безразлични към такъв тип отношение към себе си, към другите или света - насилието, разбира се, ще намалее", коментира Велчева.

Споделяне и изграждане на доверие - това са основните неща, на които родителите трябва да наблягат във възпитаването на децата си и най-важното - какъв пример дават самите те.

"Дали този модел на поведение са го видели вкъщи като агресивна поява, като отношение между родителите, или навън. Как всъщност те учат децата си на това да реагират на конфликтна ситуация с проява на насилие от техен съученик или на дадена провокация, дали и те също да реагират с агресия или насилие, или не", каза още Велчева.

В такава ситуация е важно да се потърси подкрепа от страна на психолог или училищен педагог. Подходът в училище също е много важен.

"Работа с родители по време на родителски срещи, класните ръководители говорят в часовете на класа и в часовете по гражданско образование също, колегите говорят за агресията, за насилието, тоест, срещу това
как да се предпазваме", заяви директорът на 41-во ОУ "Свети Патриарх Евтимий" Александра Топалова.

Семейство, училище, общество - отговорността е на всички, защото крехката детска психика е ранима, а раните могат да оставят трайни белези.

Разговорът по темата с Ивайло Спасов от УНИЦЕФ и Мария Писарска от Националната мрежа за децата - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гълъбинов и Специя измъкнаха равенство срещу Интер
Гълъбинов и Специя измъкнаха равенство срещу Интер
Чехия с ултиматум към Русия
Чехия с ултиматум към Русия