НОВИНИ

Експерти: Напрежението Прага - Москва е натрупано назад в годините

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 22.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Това, което задължително трябва да се направи, е да се изпратят наши експерти по сигурността и прокурори в Чехия и да се обмени информация, тъй като изявлението на чешкия премиер е изключително сериозно и могат да се направят доста изводи. Проблем е, че имаме вътрешно-политическа неяснота с правителството, което показва колко рисково за сигурността са такива междинни политически състояния". Това заяви в предаването "Денят започва" Йордан Божилов от Софийски форум за сигурност.

Той допълни, че не сме изправени пред нова Студена война.

"Основната причина за напрежението между Прага и Москва са действията през годините на руските специални служби в Европа, а и на територията на Украйна", допълни военният експерт проф. Тодор Тагарев.

Към настоящия момент и НАТО, и ЕС дават ясни индикации, че са готови да защитят своя интерес, да помогнат на Украйна да гарантира своята сигурност и териториална цялост. Но провокацията идва от страна на Кремъл, смята Тагарев.

Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?

Според Йордан Божилов напрежението е натрупано назад в годините.

"Намесването на Русия във вътрешните работи на редица държави в Европа и Щатите – дезинформационни кампании, кибер атаки – всичко това е един елемент на противопоставянето. Съгласен съм с оценката на проф. Тагарев, че това е отношението на Русия към НАТО и ЕС", каза Божилов.

Разследването на взривовете в Чехия - каква е връзката с Гебрев?

Проф. Тодор Тагарев добави, че Русия никога не е прекратявала операциите на своите специални служби на територията на Европа и Щатите.

"През последните години те бяха интензифицирани във връзка с нарастването на амбициите на Русия за установяване на своя област на влияние. Едни от инструментите, типични за Студената война, са специалните операции, шпионажът, подривната дейност", коментира проф. Тодор Тагарев.

ЕМКО изпрати писмо до Гешев и ДАНС заради взривовете в оръжейните складове в Чехия

"Службата в ЕС, която се занимава с анализ на дезинформацията, посочва, че рязко са се увеличили пропагандните и дезинформационни материали с античешка и проруска насоченост. Това показва, че рисковете днес не са само военни. Имаме рискове за сигурността, свързани с новото развитие на комуникациите", поясни Йордан Божилов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от темите в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хаджигенов: Ако за 2 г. не съберете доказателства за тежко престъпление, няма да ги съберете никога
Хаджигенов: Ако за 2 г. не съберете доказателства за тежко престъпление, няма да ги съберете никога
Катастрофа край Смядово взе жертва
Катастрофа край Смядово взе жертва