Предвижда се удължаване на мерките за малкия и семеен бизнес в София

от БНТ
08:45, 22.04.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Заради продължаващата епидемична обстановка на територията на столицата облекченията за бизнеса се предвижда да бъдат удължени. От Столична община съобщиха, че се очаква те да бъдат приети днес с решение на Столичния общински съвет. Мерките включват цялостно опростяване на наемите за търговци, наематели на общински имоти за периода, в който не са осъществявали дейност.

Радко Чонков е наемател на заведение за бързо хранене в района на Женския пазар. Описва последната година като тежка за бизнеса му, а оцеляването безкрайно трудно.

"Спадът на оборота е над 50% в момента. Да се надяваме, че с подобряване на времето и работата ще тръгне", коментира Радко Чонков.

Казва, че до момента се е възползвал от всички предоставени облекчения за бизнеса.

"Това, което предлагаме в момента, е освобождаване от наемите и съответно обезщетенията за право на ползване на общински имоти, както и на имоти, които са собственост на общинските търговски дружества. По този начин се опитваме, съобразявайки се с възможностите на общинския бюджет, да осигурим глътка въздух за бизнеса", допълни Георги Георгиев, председател на комисията по финанси и бюджет в Столичния общински съвет.

"Миналата година около 3 месеца не работихме, сега 2 месеца и нещо, за което не плащах наем, след това имахме допълнителни облекчения в рамките на 50% заради намаления оборот, сега доколкото разбрах ще има нови облекчения за периода, през който не сме работили да не плащаме наеми", добави Радко Чонков.

Моловете отвориха при строги мерки и ограничения

Над 220 наематели на общински имоти месечно вече се възползват от облекченията, като над 1500 общо са търговците, представители на малкия, семеен бизнес, които са били подпомогнати през изминалата година.

"Припомням само, че дотук от миналата година, в резултат на икономическата политика за облекчаване на бизнеса, сме спестили над 4 милиона и половина на най-уязвимите от кризата търговци", отбеляза Георги Георгиев.

Макар че на Радко му се налага да се раздели с част от персонала, успява да запази голяма част от него.

"Оцеляваме трудно и се надяваме за в бъдеще да потръгнат нещата. Имам и други обекти, които са с частни взаимоотношения, там нещата стояха по съвсем различен начин", каза още Радко Чонков.

Предвидените мерки за освобождаване от наем и обезщетение за ползване важат за срок не по-дълъг от периода 1 февруари до 30 юни 2021 година, а процедурата е описана подробно на сайта на Общинския съвет.

Репортер: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Депутатите обсъждат налагане на мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка
Депутатите обсъждат налагане на мораториум върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка
Ще успеят ли партиите да излъчат работещо правителство - коментар на Михаил Миков и Иван Сотиров
Ще успеят ли партиите да излъчат работещо правителство - коментар на Михаил Миков и Иван Сотиров