НОВИНИ

Засилени проверки на БАБХ преди Великден в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 22.04.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Засилени проверки на инспекторите от Агенцията по храните в складови бази, пакетиращи цехове, производствени обекти и магазини. Проверяват се традиционните за предстоящите празници стоки – агнешко месо, яйца, козунаци, пресни салати. Специалистите напомнят да не се купуват храни от животински произход от открити тържища без хладилни условия.

Следи се дали температурата в откритата хладилна витрина отговаря на изискванията – при субпродуктите, като агнешкия дроб, градусите не трябва да надвишават 2. Често при транспортиране печатът за произход на месото се размазва, но цветът ясно показва, ако е син - агнешкото е българско, ако е червен - е вносно.

"Има ясна идентификационна маркировка, под формата на етикет и печат, който е леко зацапан, но това не води до заблуда на потребителите, защо те могат да се информират за произхода на месото и от етикета. Условията на съхранение са спазени, сроковете на годност също са спазени", заяви д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" в БАБХ-Пловдив.

Повечето от клиентите пред витрината купуват комплекти за дроб сарма на цена от 6 лева и 50 стотинки. Агнешкото месо се предлага на цена от 14 лева и 50 стотинки за предна част и 16 лева и 50 стотинки за задна.

Белите яйца, които се предлагат у нас, най-често са внос. Преди да бъдат пуснати на пазара те са тествани за салмонела на първото място на разтоварване при пристигане в страната.

"Потребителите могат да бъдат спокойни, че независимо, че някои яйца на пазара в България не са с български произход, са изследвани и са абсолютно безопасни и безвредни, маркирани и етикетирани", допълни д-р Мария Бочукова – началник отдел "Контрол на храните" в БАБХ-Пловдив.

"Има маркировка на полските производители. Маркировката на Полша е PL, а българските яйца са с BG", добави д-р Ина Чавдарова, главен инспектор от отдел "Контрол на храните и граничен контрол" в БАБХ-Пловдив.

До момента близо 99% от агнешкото месо, което се предлага в Пловдивска област, е българско. До 7 май се дава възможност на животновъдните ферми да предлагат на място прясно месо директно на клиенти. Това обаче може да става само след изрично писмено уведомяване на Агенцията по храните и при стриктен ветеринарен контрол.

Автор: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Аспарух Илиев: Няма практика за смесване на векторна ваксина с РНК
Д-р Аспарух Илиев: Няма практика за смесване на векторна ваксина с РНК
Мобилни екипи ваксинират в отдалечени райони в Румъния
Мобилни екипи ваксинират в отдалечени райони в Румъния