НОВИНИ

Бизнесът и синдикатите: Не бавете Плана за възстановяване и развитие

Александър Марков
от Александър Марков
18:00, 16.04.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Удължаване на антикризисните мерки до края на годината и скоростно приемане на Плана за възстановяване и устойчивост. Това поискаха бизнесът и синдикатите от новия парламент. Предупредиха, че парите за мерките свършват, безработните се увеличават, а бизнесите очакват възстановяване едва догодина.

Без значение кой ще управлява, трябват две спешни антикризисни мерки, предупредиха бизнесът и синдикатите.

Първо, икономическата ситуация в България се влошава. България е с най-рязък скок на безработните в целия ЕС за последното тримесечие на 2020 г. - 5,4%. Фискалният резерв пада до 5,9 млрд. лв. към момента. За първи път от 7 години бюджетът е с дефицит в края на първото тримесечие: около 650 млн. лв.

Трябват две неща: първо, антикризисните мерки 60 на 40, 80 на 20 и 75 на 0 да бъдат удължени до края на тази година.

Второ, България да внесе Националния план за възстановяване и устойчивост в ЕК до края на април, за да получи първите траншове европари възможно най-рано тази година.

България търпи 18% срив на инвестициите от началото на кризата или 4 млрд. лв. по-малко спрямо 2019 година.

"Прогнозите на предприятията са за тази, текущата 2021 г., за ново свиване на инвестициите с нови 15,5%", каза Васил Велев - председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Планът за възстановяване ще ги върне обратно според бизнеса и синдикатите.

Предлагат само три минимални корекции за още 1,4 млрд. лв. към мерките за технологична модернизация, дигитализация и зелен преход. Планът да бъде внесен в Европейската комисия до 30 април.

"За да може България да получи парите си септември-октомври тази година още", уточни Пламен Димитров - президент на КНСБ.

Планът трябва да бъде внесен в ЕК без забавяне, въпреки политическата обстановка.

"Проблемите, които стоят пред държавата, те са си едни и същи, все едно кой управлява тая държава", каза Димитър Манолов - президент на КТ "Подкрепа".

Заради влошената икономика и изтичането на банковия мораториум, над половината фирми очакват затруднения при изчистване на задълженията си.

"Добрата новина е, че все още има живи данъкоплатци в българския бизнес за тези, които са в НС. Лошата новина е, че българската икономика не е белгийската, която може да си позволи 591 дни да няма правителство", изтъкна Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара.

Според бизнеса е необходимо и удължаването на антикризисните мерки до края на годината.

"Трябва да имаме буфери, които да осигурят и на бизнеса, и на работещите сигурност, че каквото и да се случи, ще има възможност в някаква степен те да бъдат компенсирани", предложи Евгений Иванов - изпълнителен директор на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Бизнесът призова новата администрация и да не забавя подготовката на бъдещите оперативни програми за идните 7 години.

"За нас е важно тази дейност да не прекъсва, тъй като това са финалните преговори с ЕК", каза Васил Тодоров - главен секретар на Българската търговско-промишлена палата.

За мерките и Плана синдикатите и работодателите настояват за консултации с шестте парламентарни групи от понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри спорове и обвинения в дълъг пленарен ден в парламента (ОБЗОР)
Остри спорове и обвинения в дълъг пленарен ден в парламента (ОБЗОР)
Принц Филип посещава култов български ресторант през 70-те
Принц Филип посещава култов български ресторант през 70-те