НОВИНИ

Кой и защо прати багер на плаж Кибела край Балчик

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 16.04.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Багер разкопава скалите на плаж Кибела под каварненското село Топола, сигнализира нашият зрител Християн Бакалов. Той е любител на природата и за него посегателството над защитените от "Натура 2000" територии е варварски акт.

Християн е от София, но прекрасните пейзажи на Северното Черноморие го привличат от години. Често посещава закътаните плажове, запечатва гледката и във филми.

Като гражданин и като артист аз винаги съм намирал, че природата е нещо, което трябва да пазим и особено тази тема е много чувствителна в момента. Трябва самите ние да имаме по- голямо чувство за отговорност към това, което имаме, към това богатство, казва Християн.

Затова е неприятно изненадан от това, на което се натъква преди няколко дни.

Видях този багер, който определено правеше неща, които не бяха позволени, т.е. копаеше в скалите. В момента, в който аз започнах да снимам, багеристът излезе и започна да ме гони с един метален чук. Между другото, хората, които работеха там да обновят плажа, ми казаха, че той бил почиствал, допълва Християн.

Той живее в чужбина от 30 години и споделя, че подобен акт в Белгия, Франция или Швейцария би бил наказан много строго.

Аз мисля, че България има наистина огромно богатство и с тези актове да завладеем 2 метра плаж, да сложим два чадъра в повече, разрушаваме това богатство и е абсолютно недопустимо. За мен това е чисто престъпление, категоричен е Християн.

Според наемателя на плажа обаче истината е съвсем друга.

Вследствие на обилни дъждове през зимата, когато имаше свлачища и по пътищата в страната, тук също имаше свлачище на земна маса и то трябва да бъде отстранено. По договор трябва да бъде отстранено, обяснява Мирослав Василев, наемател на плаж Кибела.

Според него това няма как да се извърши на ръка, затова е наета и тежката машина. Варовиковите скали не за първи път поддават на дъждовете и ветровете.

Случвало се е да падат малки камъни. Когато видим, че някъде има опасност, поставяме мрежа с цел обезопасяване на хората, допълва Василев.

Той споделя, че срутването дори е стеснило плажната ивица. Не е пряк свидетел на конфликта между Християн Бакалов и багериста, но допуска, че работникът е бил изнервен.

Очаква се проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна, която е била сезирана от природолюбителя.

Репортер: Надежда Карапанчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж при спецоперация срещу онлайн сексуалната експлоатация на деца
Задържаха мъж при спецоперация срещу онлайн сексуалната експлоатация на деца
Започва записване за общинската постковидна програма във Варна
Започва записване за общинската постковидна програма във Варна