НОВИНИ

Защо закриха Националния оперативен щаб

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
17:28, 16.04.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след закриването на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов обясни, че решението е взето, за да се даде възможност на новия министър-председател сам да избере експертите, с които ще работи.

От здравните власти стана ясно, че страната ни се справя с третата вълна на вируса, но вече е засечена и нов вариант на вируса - български.

Без политика в здравеопазването. За това призова здравният министър в оставка Костадин Ангелов, който даде обяснение за разпускането на Националния оперативен щаб:

"Този щаб абсолютно логично е да бъде разформирован в края на мандата от премиера Борисов, тъй като той е надинституционална структура, която координира държавни органи. Тоест съвсем логично е следващият премиер, който и да е той, съгласно неговите разбирания компетентности и нужди да създаде такъв консултативен орган", заяви министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов.

Вече има информация за възникването на нов вариант на вируса: български. Сега в страната има две жени - на 60 и 65 години с британския вариант на ковид, при които се наблюдава мутация. Тя обаче се влияе от сегашните ваксини.

"Засега това е щам под внимание, който не очакваме въпреки тази промяна в аминокиселините да доведе до това, което плаши световната общественост - да се търси нова ваксина и нов генетичен метод", обясни Тодор Кантарджиев, Национален център по заразни и паразитни болести.

В България до края на юни се очаква да пристигнат общо над 5,5 милиона ваксини, като над 75% от тях ще бъдат РНК. А яснота как ще се процедира с втората доза на "Астра Зенека" ще има в понеделник:

"В момента имаме от няколко експертни съвета становища какво да правим ще ги разгледаме и ще кажем на всички българи, които са получили една доза "Астра Зенека" преди да е настъпила дата на тяхното повторно ваксиниране, ще им кажем какво да правят. Предварителните мнения са, че всички експертни съвети съветват да се постави втора игла", заяви Костадин Ангелов.

Министър Ангелов даде и три варианта за изграждане на колективен имунитет - оптимистичен - до края на юни, песимистичен - до края на август и реалистичен - до края на юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обитателите на зоопарка в Добрич живеят в специални условия
Обитателите на зоопарка в Добрич живеят в специални условия
В Деня на Българската конституция - спомени от Учредителното събрание
В Деня на Българската конституция - спомени от Учредителното събрание