Криминален експерт: Една група е действала и при двата обира в Перник

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
07:50, 22.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Става въпрос за една и съща група при двата обира в Перник, те са професионалисти, организирана престъпна група, може да има бивши служители на охранителни фирми, дори на силови ведомства. Това са хора, които нямат свян да използват оръжие. Наясно са къде е пробивът и се възползват от него. Това коментира в предаването "Денят започва" криминалният експерт Иван Савов.

По думите му най-важна е работата на място, първите 24 до 48 часа след извършване на деянието, с цел разкриването на факти.

"Това са така наречените горещи следи, които могат да се извадят от охранителни камери и разпити. Проблемът е, че охранителните фирми не взимат никакви мерки, за да подобрят работата си. В момента тези инкасо автомобили работят в тотално нарушение на Закона за охранителната дейност", допълни Иван Савов.

Според него трябва да има трима души в автомобила, а не двама.

Откраднаха 500 000 лева от инкасо автомобил на АМ "Струма", нападателите се издирват

"Единият трябва да е шофьор и да не излиза от автомобила, да стои вътре. Там, където са паричните суми, мястото се заключва, това е сейф в сейфа. Трябва да е възможно да може автомобилът да се оттегли. Позволяват си да превозват по-големи суми от позволеното, мисля, че лимитът е 500 000 лева. Охранителите трябва да имат автоматично оръжие, автомобилите са бронирани", добави Иван Савов.

По думите му има вероятност групата да бъде разкрита, защото има много събрани доказателства.

"Може би има причина това да става винаги в района на Перник, поради например по-малкото охранителни камери. Около Перник има много села и пътища, които водят към гористи местности. Има магистрала, по която може да се изтеглят извършителите. Със сигурност е по-лесно, отколкото, ако трябва да се извърши такова деяние в центъра на София. Не сме сигурни, че това са хора, които живеят в Перник", заяви Иван Савов.

Той отбеляза, че МВР има информатори и трябва да се включи и ГДБОП.

"Възможно е и служителите в автомобила да са замесени. Първата версия е, че винаги има съучастник, може да има съучастник и в търговския обект", каза още Иван Савов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Историческо: Роботът на НАСА произведе кислород на Марс
Историческо: Роботът на НАСА произведе кислород на Марс
Д-р Аспарух Илиев: Няма практика за смесване на векторна ваксина с РНК
Д-р Аспарух Илиев: Няма практика за смесване на векторна ваксина с РНК