НОВИНИ

Моловете отвориха при строги мерки и ограничения

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:30, 16.04.2021 (обновена)
5263
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

От днес работа започнаха обектите, разположени в големите търговски центрове. В тях ще се влиза само с маска и при спазване на дистанция от метър и половина между клиентите или правилото един човек на 8 квадратни метра. Вече и непълнолетните ще могат да посещават търговските центрове без придружител.

Още с отварянето на моловете и в София, и в Пловдив, не липсваха клиенти.

И в двата търговски центъра, които екипът на БНТ посети днес, мерките се спазват повече от стриктно. Клиентите влизат и излизат от различни входове, а за носенето на маска се следи изкъсо. Можете да я свалите само, ако искате да изпробвате козметика или например, да мерите очила.

Иначе повечето търговски асоциации - представители на моловете у нас, разказват, че последната година е била изключително шокова за всички, които работят в този бранш и не само се надяват да няма ново затваряне, а и няма да го допуснат. Гарантират, че ще осигурят безопасна среда за пазаруване и изгодни цени за клиентите.

Четвърто затваряне няма да има, защото няма да го допуснем, заявиха от българската ритейл асоциация. Готови са на крайни действия:

Протести, всичко, което е допустимо, включително съдебни искове към самата държава, защото управлението на един бранш на принципа газ - спирачка е пагубно. Виждате, че обстановката е безкрайно спокойна и сигурна, по наше предложение бяха въведени нормите един човек на 8 квадратни метра и ние ще ги спазваме стриктно, заяви Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация.

В Пловдив пък имат контролиран достъп на всички входове на моловете.

Като някъде сме сложили термокамери, които засичат телесната температура и това дали маската на посетителя е поставена правилно. Ако тя не е поставена правилно, вратата на мола не се отваря, обясни Татяна Гълъбова, маркетинг мениджър на търговски център в Пловдив.

Търговците уверяват, че няма да наваксват натрупаните загуби с високи цени, а с промоции.

Междувременно вече са разрешени и посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

При кината, театрите и галерии, които работят от началото на седмицата обаче, изискването е за само 30% заетост.

Всички заведения продължават да са с ограничен капацитет и работно време от 6.00 до 23.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 жертви на стрелба в Индианополис, нападателят се самоуби
8 жертви на стрелба в Индианополис, нападателят се самоуби
Четирите деца на принц Филип ще водят процесията на погребението му
Четирите деца на принц Филип ще водят процесията на погребението му