НОВИНИ

Остри спорове и обвинения в дълъг пленарен ден в парламента (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 16.04.2021
Чете се за: 11:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Остри спорове и взаимни обвинения белязаха дебата през целия ден в парламента. НС задължи премиера в оставка Бойко Борисов да дойде на следващото заседание на 21 април и лично да представи Плана за възстановяване и устойчивост.

ОСТАВКАТА НА "БОРИСОВ 3"

Дали оставката на правителството трябва да бъде обсъдена и гласувана от парламента и дали премиерът да присъства - този въпрос нажежи страстите в пленарната зала.

Тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде напълно отстранен този модел от управлението на страната. Това е последователна политика, която разгради държавността, уби отношенията между институциите, която ни докара до последните места по доходи, на първите по корупция, на последно по ваксинация, на първо по смъртност и т.н., категорична беше Корнелия Нинова, председател на ПГ на БСП.

Тази оставка е безвъзвратно закъсняла. Тази оставка трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше. Днес е денят, в който искам да кажа добри думи за хората,които се бориха за тази оставка и сигурно ще е денят, в който я дочакаха - благодаря ви, приятели, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!".

От ГЕРБ заявиха, че няма практика да се обсъжда и гласува оставка на кабинета и призоваха опонентите си да съставят час по скоро кабинет, който да замени досегашния.

Не искам да споря по правната тематика. На мен ми е ясно всъщност каква е целта. Искате да унижите Бойко Борисов, кабинета, ГЕРБ. Добре, направете го. Ама никакъв проблем. Само че, ще ви припомня, че вие не унижавате ГЕРБ и Бойко Борисов, вие унижавате всички хора, които са подкрепили този кабинет и са му дали пак отново най-много доверите, каза Александър Ненков, депутат от ГЕРБ.

Бях много впечатлен от думите на колегата Ненков, че целта на тази точка е да унижи българския премиер. Не може български премиер да бъде унижаван, като се вика в НС, когато трябва да се яви в НС, когато трябва да даде отчет пред НС, когато трябва да подаде оставка пред НС. За всеки български премиер, за всеки министър, за всеки българин , това трябва да бъде въпрос на чест, каза Йордан Цонев от ДПС.

От "Демократична България" напомниха, че гласуването на оставката не сваля отговорността от правителството на Борисов до избора на нов кабинет.

Когато имаме гласувана оставка, МС изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет. Така че, Конституцията много ясно казва какво ще се стане в периода от гласуването и приемането на оставката до избора на нов председател на МС, каза Надежда Йорданова от "Демократична България".

Със 156 гласа "за" парламентът прие оставката на кабинета "Борисов 3".

Парламентът гласува и прие оставката на кабинета "Борисов 3"

МАЖОРИТАРНИЯТ ВОТ

От ГЕРБ обявиха, че ще предложат мажоритарен вот през промени в Изборния кодекс.

Напомням на партията и парламентарната им група "Има такъв народ" , че заедно с ГЕРБ ние имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент или подкрепа не могат да бъдат разумни с това да оттеглят предложението, на което беше построена кампанията им няколко години подред за влизане в НС. Смятам, че не е добре, макар и за нов политически проект да започва с лъжа към избирателите си, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

- БНТ: Ако ГЕРБ внесат предложение за мажоритарен вот, вие ще го подкрепите ли?

Колеги, може спокойно да прочетете какво написа Слави Трифонов днеска. Там е толкова ясно. Предполагам, че сте достатъчно умни, можете да съобразите какво ви е казал. А и между другото - честита оставка най-накрая на мутрата, каза Тошко Йорданов -от "Има такъв народ".

Слави Трифонов: Защо ГЕРБ не приеха мажоритарна система преди близо 5 години

По-рано във Фейсбук профила си Слави Трифонов попита ГЕРБ защо не са приели мажоритарната избирателна система преди близо 5 години, когато имали властта и когато на референдум 2 милиона и половина българи пожелаха това. Според Трифонов, за да се въведе мажоритарна система се изисква сигурен парламент и време за всички технологични въпроси.

Понеже на Бойко Борисов му трябва да се закачи за Слави Трифонов и да каже: "Ооо, всичките сме за мажоритарни мандати и тука ще пометем останалите, а той си служи по този начин, коментира Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

От БСП смятат, че чистата мажоритарна система съвсем не е удачна и не я подкрепят.

В българските реалности тя ще доведе до много по-малко представителност на парламента, без да казваме, че ще доведе и до по-лесното закупуване на мандати. Радвам се и виждам, че партията на Слави Трифонов също се отнасят отговорно, каза Крум Зарков.

От "Демократична България" също са против изцяло мажоритарен вот.

Това всъщност ще повреди на българската демокрация, няма да й помогне. Което не означава, че не бихме обсъждали други форми, с които да се въведен по-засилен мажоритарен елемент или през така да се каже съживяване на преференцията или въвеждане на някаква смесена система, каза председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

КРАЙ НА ОПЕРАТИВНИЯ ЩАБ

За края на оперативния щаб от "Има такъв народ" казаха, че било крайно време да се случи.

Както знаете от действията на НОЩ в рамките на година и половина бяха повечето от тях нелогични на база и с политическите решения, разбира се. Трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки, каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

- А вие какво предлагате?

Ние предлагаме, когато имаме възможност, и ако имаме възможност за управляване, ще има и нов щаб със сигурност с истински професионалисти, благодаря ви, каза Балабанов.

Като голяма изненада - така пулмологът Александър Симидчиев от "Демократична България" определи края на оперативния щаб.

В момента имаме медицинска криза, която е от една година насам и управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес. За последната една година никога не съм си позволил да критикувам щаба, макар, че не винаги съм бил съгласен с това, което се прави, смята д-р Симидчиев.

Според ДПС това решение е абсолютно немотивирано, защото все още не е преодоляна третата вълна на пандемията.

Знаем, че правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти, включително и по отношение на управлението на кризата, на пандемията в такъв аспект този оперативен орган беше необходим и внасяше определена яснота, каза д-р Джевдет Чакъров.

Съпредседателят на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова заяви, че Бойко Борисов действа на принципа: "след мен и потоп".

Премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите. И без това имаше достатъчно човешки животи, загубени заради лошото управление на кризата и най-вече с политическите решения, които не се съобразяваха с експертните.

БСП посрещна решението за разформироване на щаба с тревога.

В дейността на щаба бяха допуснати според нас сериозни пропуски в управлението на здравната криза. Създадоха се много излишни страхове и много противоречиви мнения в обществото , но оставянето на държавата в момента без управление на кризата създава много неприятни въпроси. коментира д-р Георги Михайлов от "БСП за България".

Защо закриха Националния оперативен щаб

От ГЕРБ припомниха какво е записано в закона за здравето:

Отговорността за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и МС, всички останали органи имат спомагателно значение. Моля ви за ред в залата във връзка с противоепидемичните мерки, каза д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС.

С аплодисменти от своите и под възгласи оставка от останалите депутати здравният министър в оставка припомни, че предизборната кампания е свършила.

Проф. Ангелов: Като здравен министър нося отговорността за справяне с пандемията

По време на тази предизборна кампания и цяла година пред МЗ част от вас обясняваха как няма такава пандемия, част от вас гориха маски, част от вас наричаха докторите престъпници. Да може много да викате за справянето с ковид-ситуацията, но и с третата вълна се справихме, каза Костадин Ангелов - министър на здравеопазването в оставка.

Благодаря, г-н Хаджигенов, че си сложихме маската, защото през деня не бяхте, допълни той.

Проф. Костадин Ангелов призова депутатите да докажат, че са на висотата да спасят цяла България.

Репортери: Николай Минков, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев ще се бори за бронза на европейското по джудо
Янислав Герчев ще се бори за бронза на европейското по джудо
Бизнесът и синдикатите: Не бавете Плана за възстановяване и развитие
Бизнесът и синдикатите: Не бавете Плана за възстановяване и развитие