НОВИНИ

Парламентът гласува и прие оставката на кабинета "Борисов 3"

живо парламентът гласува прие оставката кабинета борисов пленарното заседание продължава
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 16.04.2021 (обновена)
15074
Чете се за: 10:05 мин.
У нас
Слушай новината

Процедурата дали премиерът да дойде в НС и лично да присъства по времето на дебата за оставката на кабинета скара парламентарните сили. След остър юридически спор депутатите в крайна сметка приеха със 156 гласа "За" оставката на кабинета "Борисов 3".

Резултатите от гласуването бяха посрещнати с аплодисменти от част от депутатите в пленарната зала. Изказвания от парламентарната група на ГЕРБ - СДС нямаше.

Гледайте заседанието на живо в ефира на БНТ1 или ТУК

НС гласува Бойко Борисов да се яви на изслушване на 21 април

Ето част от репликите в пленарна зала преди оставката на кабинета да бъде гласувана:

"Не само, че трябва да бъде гласувана, не само, че трябва да бъде приета, но на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка. Аз не съм сигурен вчера кой е депозирал оставката в деловодството. Аз не съм видял тук премиера Бойко Борисов, аз не съм сигурен дали не е направен някакъв преврат в държавата, не знам някой от вас видят ли го е, питам и медиите", каза Георги Свиленски от БСП.

"Какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана, на практика ми кажете. Ще спре правителството да функционира ли? Аз ще ви кажа как то ще спре - направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде премиер. Направете го бе хора, кажете ще управлявате ли, няма ли да управлявате", заяви от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

"Г-н Биков, вие току-що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. И не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни", заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Съдията на мача трябва да бъде незабележим. Тогава тече играта по един нормален начин, никой не се изнервя, не се правят самоцелни забележки. Не се бави времето излишно. В случая, с оглед на създадената парламентарна практика, се прилага гласуване. Така че, моля да бъдем близко до това и ако трябва да си го изясняваме извън трибуната", каза Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

"Когато имаме гласувана оставка, МС изпълнява функциите си до избирането на нов МС. Така че Конституцията много ясно казва какво ще стане в периода от гласуването и приемането на оставката до избор на нов председател на МС", каза Надежда Йорданова от "Демократична България".

"Уважаема г-жо председател, очевидно ще си играем от тази трибуна на бавене на парламентарното време. Нещата са съвсем ясни - трета точка е изслушване на премиера, на основание на член 113. Има три подточки. Втората от тях е представяне на плана по точка първа на ЕК за оценка. Това, че е внесен плана, тази точка си остава. Той го е внесъл и ще го помолим да го представи от трибуната, за да можем да направим дебат и да го обсъдим", каза Йордан Цонев от ДПС.

По повод намерението на ГЕРБ да внесе законово предложение, с което пропорционалната система за избиране на депутати да премине в мажоритарна, предизвика реакцията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който във своята Фейсбук страница заяви, е ГЕРБ "тупа топката" и ако са искали да правят законодателни промени за мажоритарен вот е трябвало да го направят преди 5 години, "когато имаха властта и когато на законно проведен референдум 2 милиона и половина български граждани пожелаха избирателната система да бъде мажоритарна".

Слави Трифонов: Защо ГЕРБ не приеха мажоритарна система преди близо 5 г.

"Напомням на партията и парламентарната им група "Има такъв народ", че заедно с ГЕРБ ние имаме 126 гласа и никакви мотиви, че те нямат мнозинство в този парламент или подкрепа не могат да бъдат разумни с това да оттеглят предложението, на което беше построена кампанията им няколко години подред за влизане в НС. Смятам, че не е добре, макар и за нов политически проект да започва с лъжа към избирателите си", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Татяна Дончева заяви: За да има мажоритарна система на избори е необходимо райониране на страната. Сега районирането не е точно направено. Например, Видин, който трябва да има 2 мандата, има 4. Тези идеи на ГЕРБ са да се закачат за Слави Трифонов.

"БСП винаги е била против мажоритарната система, защото при мажоритарния вот няма адекватно представителство на гласоподавателите. Слави Трифонов разбира, че това е огромна по обем законодателна работа", каза от своя страна Крум Зарков от БСП.

"Това всъщност ще повреди на българската демокрация, няма да й помогне. Което не означава, че не бихме обсъждали други форми, с които да се въведен по-засилен мажоритарен елемент или през така да се каже съживяване на преференцията или въвеждане на някаква смесена система", каза Христо Иванов от "Демократична България".

Освобождаването на Националния оперативен щаб от кабинета в оставка предизвика бурни разнопосочни реакции, както в кулоарите на парламента, така и в пленарната зала със серия от декларации:

Александър Симидчиев прочете декларация от името на "Демократична България":

"Вчера се разбра, че е прекратена дейността на НОЩ. Това изглежда като мероприятие за дестабилизация на контрола на пандемията. Как при болници, пълни с 10 000 болни, се абдикира от базисно управление на кризата. От МС не стана ясно кой и с какви мотиви е решил да разформирова Щаба. Решението е възстановяване на НОЩ. Необичайно е решението да излезе в отпуск. Става дума за заиграване с най-големия страхове на хората. Приемствеността е в основата за възстановяване на държавността. Когато решенията се измерват с човешко здраве, тази цена е непосилна", посочи Симидчиев.

По темата декларация от името на "Изправи се! Мутри вън" представи Мая Манолова:

"Очевидно Борисов провежда наказателна акция на принципа "след мен и потоп" с разформироването на Националния оперативен щаб. Борисов се опитва да избяга от отговорност. Трябва да прозвучи, че той може да ги освободи от работа, но не може да ги освободи от отговорност. И отговорност ще се носи от него и от здравния министър. Защо България стана шампион по смъртност? Статистиката е стряскаща. През 2020 г. статистиката на починалите е с около 19 000 повече, спрямо 2019 г. Премиерът дължи отговор. Искаме изслушване на следните въпроси: защо сме на първо място по показател обща смъртност през годините преди пандемията? Това не са изборите, в които мъртвите души се отчитат като гласували, това са почернени семейства. Парламентът трябва да се произнесе какъв трябва да бъде следващият орган, който трябва да управлява кризата. Хората се интересуват как ще се управлява здравната криза. Настояваме Борисов да дойде тук и да даде отговор на тези въпроси", заяви Мая Манолова.

Декларация от БСП прочете Георги Михайлов:

"БСП посрещна решението на Министерския съвет от вчера с тревога. В дейността на Щаба бяха допуснати пропуски. Създадоха се страхове и противоречиви мнения, но оставянето на държавата така буди много въпроси. Нашето предложение е сега, в края на деня, когато се избира комисия по здравеопазване, да анализира внимателно всичко".

Декларация от ГЕРБ от Даниела Дариткова:

"Наистина отговорността е по-важното качество, което трябва да притежават медиците, така и управляващите. В тази зала няма възможност за дистанция и народни представители стоят без маски. Моля ви да накарате народните представители да носят маски. Темата е много отговорна с управление на пандемията. Отговорността е на министъра на здравеопазването и Министерския съвет".

Провокиран от бурните реакции в НС здравният министър Костадин Ангелов дойде в пленарната зала. Пред депутатите той заяви, че отговорността за управлението и справянето с пандемията не носи НОЩ, а лично той като здравен министър и заяви, че според него държавата се справя с втората вълна от пандемията.

Автори: Милена Кирова, Николай Минков

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вияреал сложи край на приказката за Динамо (Загреб)
Вияреал сложи край на приказката за Динамо (Загреб)
Мариана Хил: Принц Филип ще бъде изпратен достойно, както живя
Мариана Хил: Принц Филип ще бъде изпратен достойно, както живя