НОВИНИ

Ще успеят ли партиите да излъчат работещо правителство - коментар на Михаил Миков и Иван Сотиров

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 22.04.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Крачка напред, две назад - или как се водят преговори за съставяне на кабинет у нас? Има ли полезен ход - какъв е той и за кого? В предаването "Денят започва" политическата ситуация в страната коментираха Михаил Миков и Иван Сотиров.

Според Михаил Миков хората нямат доверие в политиката и в институциите, защото няма ясно отстояване на политически тези.

"Това се случва и днес, в силно фрагментирания парламент никой не смее да извади политическите си идеи, сакън да не намали и без това възможностите за някакво ситуативно конфигуриране по повод на властта", коментира той.

По думите на Иван Сотиров практиката показва, че тези, които правят математически сметки, често не им излизат. Дори се получава обратен ефект. Но когато няма политическа логика, има друга логика.

Според него очевидно става въпрос за "едно пренареждане на втори план от задкулисието на пасианса".

"Задкулисието просто прави нова сглобка, пренарежда пъзела, но очевидно е кой пак ще движи влака. Тези, които 30 години менажират процесите. Фактът, че много от партиите още от първия ден се отказаха от неща, в името на които бяха създадени, които бяха основна тяхна теза, няма никакво оправдание, например, че "Има такъв народ" отложиха, а това отлагане означава, че никога няма да го поставят или ще поставят въпроса в момент, когато няма да се случи, въпроса за чисто мажоритарна система с балотаж. Това е една грандиозна измама, за която се мълчи. Задкулисието, което създаде ГЕРБ, сега сглобява нов пасианс", коментира Сотиров.

За жалост и БСП не може да очертае ясния си профил и идентичност, смята Миков.

"Виждате какви условия поставя Нинова за евентуална подкрепа на някого - Изборния закон, борбата с корупцията, нещата, които всички ги поставят. За здравеопазването - нищо, за образованието - нищо. Това, което очертава политическия профил и политическата идентичност, се забравя след прекрачването на парламента", допълни той.

По думите му това все повече ерозира доверието в институциите и в Народното събрание. Губи се връзката между избирателя и гласуването му и след това сцената, която се разиграва, и често се появяват усещания, че нещата се случват зад сцената, а не на нея.

Според Сотиров политическите партии в парламента се държат като партии, които са в предизборна кампания.

"Разбираемо е, дори и добре да е управлявал Борисов, не е прилично толкова дълго време да се задържа човек в една демократична държава на власт. Но не може да се използва като алиби войната срещу Борисов за всякакви безобразия. "Демократична България" преди атакуваха ГЕРБ заради техни отношения с ДПС, най-голямата атака беше заради Пеевски и заради Доган. Сега виждаме, че ДПС вече са на завет, защото основният акцент е ГЕРБ и дори виждаме партниране с ДПС в някои отношения", допълни той.

Михаил Миков отбеляза, че лявото в този парламент, ако БСП все още има претенцията да го представлява, е силно свито. Левицата е в тежко отстъпление, защото хората не са припознали искреност и автентичност в нея.

Още от разговора вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвижда се удължаване на мерките за малкия и семеен бизнес в София
Предвижда се удължаване на мерките за малкия и семеен бизнес в София
Ще получи ли подкрепа кабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС?
Ще получи ли подкрепа кабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС?