НОВИНИ

ГЕРБ-СДС получиха отказ за преговори за техен кабинет (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:23, 21.04.2021
Чете се за: 06:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Демократична България" отказаха среща и подкрепа на ГЕРБ-СДС за излъчване на правителство. От ГЕРБ-СДС са отправили покана и към "Има такъв народ", не е ясно дали ще има такава среща утре.

ГЕРБ-СДС поканиха "Демократична България" на среща в 16:00 часа в НС, за да обсъдят възможно партньорство за излъчване на правителство. И бързо получиха отговор.

"Вербално и писмено отказахме на поканата на ГЕРБ. Предлагат ни, че сме били най-близо по идеология до тях. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, няма какво да си говорим с тях. Най-добре да се смирят, никой не ги иска", заяви Атанас Атанасов.

"Явихме се на тези избори, за да прекратим управлението на ГЕРБ и ДПС", заяви Христо Иванов - председател на парламентарната група на "Демократична България".

От ГЕРБ-СДС изразиха недоумение от реакцията им. Напомниха, че страната е в криза и има нужда от стабилно управление.

"Отказът от разговор е проява на политическа незрялост", заяви Даниел Митов.

"За да продължим заедно в ЕНП, би следвало по такива важни теми, касаещи бъдещето на България, поне да седнем и да видим къде имаме допирни точки и къде нямаме", заяви Румен Христов.

Според Тома Биков в тази ситуация вариантите за страната са два - първият е "Демократична България" да стане част от едно неясно мнозинство, което ще подкрепи правителство с неясна политическа отговорност. Вторият вариант е да се върви към бързи предсрочни парламентарни избори. Смята, че и в двата случая резултатът е хаос и безвластие.

"Ние ще положим услия да проведем разговор с "Има такъв народ", ако и те откажат, то цялата отговоронст ще бъде върху тези две политически сили", заяви Тома Биков.

От "Има такъв народ" не са казали ще се отзоват ли утре на поканата, но думите на Тошко Йорданов бяха недвусмислени по отношение на ГЕРБ.

"Няма политическа партия, която иска да се докосне дори до вас. Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество", заяви Тошко Йорданов.

Той намекна, че може би се върви към предсрочни парламентарни избори.

"Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ, след това процедурата ще дойде при нас, след това ще видите какво ще направим ние и ако случайно се стигне до трети мандат, този, който го вземе, е хубаво да си помисли какво ще направи, защото в тази средната част на залата биха могли дори да подкрепят, който и да е от вас, ако се стигне до там и трябва да сте наясно, че това означава коалиция с тези, които наистина трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот", заяви Тошко Йорданов.

От "Изправи се! Мутри вън!" потвърдиха заявената си позиция дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ-СДС.

"В никакъв случай! Абсурд! Нищо не бихме подкрепили на ГЕРБ, ние сме тук заради ГЕРБ, така че това не може да бъде", заяви Николай Хаджигенов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отново заяви, че се борят за отсраняването на ГЕРБ от власт. Призова новите партии в парламента да се вслушат гласа на разума. Според нея докато в парламента текат безсмилени спорове, Борисов се окопава и даде пример с енергетиката и земеделието.

"Не искаме постове, не искаме министри, не ви искаме нищо. Искаме този модел не просто да бъде пропукан, както стана на 4 април. Искаме да бъде отстранен. Да няма възможност да се върне. Ние принципно последователно ясно и категорично продължаваме по този път", заяви Корнелия Нинова.

От ДПС декларираха, че ще работят за отстраняването на ГЕРБ от власт в този и в следващия парламент.

"Вие сте най-токсичната партия. Няма да правим кабинети и няма да участваме в кабинети, но ще подкрепяме новите партии да съставят кабинет и да се извърви пътя към елиминиране на ГЕРБ от властта", заяви Йордан Цонев.

От ГЕРБ пък обвиниха новите партии в парламента в задкулистни договорки с ДПС, и че формират ново парламентарно мнозинство.

"В това ново парламентарно мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!". То фукнционира целенасочено и организирано, не на базата на политическите и публичните си заявки. Не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия", заяви Тома Биков.

От "Изправи се! Мутри вън!" внесоха предложение за мораториум върху отдаването на концесии и назначенията държавната администрация в последните месеци на това управление. Такова предложение има и от БСП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любен Дилов: Очакваме официално отговор от "Има такъв народ"
Любен Дилов: Очакваме официално отговор от "Има такъв народ"
Върнаха автобус със сезонни работници от границата заради фалшиви PCR тестове
Върнаха автобус със сезонни работници от границата заради фалшиви PCR тестове