НОВИНИ

Над 390 000 пенсионери получават 120 лв. еднократна помощ при пенсия между 300 и 369 лева

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 21.04.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

392 хиляди пенсионери, които са с пенсии от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева, ще получат 120 лева еднократната помощ за храна. До следващия понеделник парите ще им бъдат преведени, според начина на получаване на пенсията – по банков път или в пощенски клон.

Пенсията на Емилия Георгиева е точно 300 лева. Една 1 стотинка не ѝ достига, за да отговори на условията и тя няма да получи еднократната помощ.

"При 42 години трудов стаж, на малка пенсия, която е социалната, мисля, че не е равноправно. Значи 310 лева ще вземат, 300 не могат да вземат, на каква база?", коментира Емилия Георгиева.

От Дирекция "Социално подпомагане" обясниха, че единственият критерий, по който се определя кой има право на подпомагане и кой не, е размерът на пенсията - от точно 300 лева и 1 стотинка до 369 лева, като месечната добавка от 50 лева не се взима предвид.

Помощ обаче няма да получат възрастните, които отговарят на условието, но пенсиите им са индексирани през януари месец.

"Трябва да е справедливо за всички. Тази помощ е предвидена за хората, на които пенсията не е индексирана, за да може да има някаква справедливост, социална", допълни Росен Китанов - главен експерт в дирекция "Социално подпомагане" - Благоевград.

Малко над 13 000 пенсионери от област Благоевград ще получат 120 лева този месец. Очаква се на 4 транша до края на годината еднократна помощ да получат хората, които предстои да се пенсионират и отговарят на изискването за размер на пенсията.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното
Георги Ганев, ДБ: Състоянието на хазната е по-малко тревожно от очакваното
Ще отвори ли отново най-големият аквариум в Европа?
Ще отвори ли отново най-големият аквариум в Европа?