НОВИНИ

Кирил Ананиев в НС: 8,5 млрд. фискален резерв и 619 млн. лв. дефицит от началото на 2021 г. (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:15, 21.04.2021
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Скандали в парламента при изслушването на финансовия министър в оставка за състоянието на бюджета и обвинения към правителството на Борисов, че е изхарчило част от фискалния резерв и е заложило подводни камъни на следващия кабинет, като не е предвидило финансови буфери и актуализация на бюджета. Големият въпрос обаче бе защо отпадна точката за изслушване на премиера по Плана за възстановяване.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева обясни за "По света и у нас", че по време на председателския съвет тази сутрин е било взето решение да не бъде викан премиерът в оставка Бойко Борисов за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като той вече е внесен в НС и разпределен на бюджетната комисия и на този етап тази необходимост отпада.

В същото време министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев обясни в пленарната зала, че в момента фискалният резерв възлиза на 8 млрд. и 500 млн. лв., а дефицитът от началото на годината досега е 619 млн.

Финансовият министър отчете, че приходите към края на март са 11 млрд. и 348 млн., което е 23,8 на сто от очакваните на годишна база. Кирил Ананиев обясни, че държавата е похарчила 5,1 млрд. лв. за справяне с пандемията, само от началото на годината до 31 март - 1.3 млрд. лева.

Като най-много средства са заделени за подкрепа на семействата и бизнеса, пострадали от кризата.

Ананиев увери, че не се налага актуализация на бюджета от бъдещото правителство, при условие, че не се усложни здравната и икономическа ситуация.

"Не е срамно, ако пандемията продължи, да се направи и съответна актуализация на бюджета, но не с такива предложения, които сега сте внесли в НС", заяви Кирил Ананиев.

От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" се възмутиха от харчовете на правителството и липсата на буфери в бюджета след 1 април. Ананиев отговори, че е не се притеснява от проверки.

"Имаме проблем със структурирането на начина, по който е дадено правота на изпълнителната власт да се разпорежда с парите на българските граждани", заяви Георги Ганев от "Демократична България".

"Това е изключително лоша атестация за планирането и според нас е индикатор за предизборен харчлък, който е за сметка на основно микро, малки, средни предприятия, по всяка вероятност и джобните пари на премиера вече са изхарчени, тъй като бюджетът е без резерви. Тепърва предстои проверка, която най-вероятно ще извади още скелети от гардероба", заяви Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

"Много пъти са ни правили проверки и досега никога не са установили нито скелети, нито кюлчета, нито други неща", отговори Кирил Ананиев.

От ДПС и БСП обвиниха правителството, че харчи парите от Фискалния резерв, Ананиев не се съгласи.

"Обезпокоително е движението по фискалния резерв в последните месеци.Това е извън всякакво съмнение, защото силното му изразходване и падане до едно критично ниво през март не е много точно, защото през предните години не беше точно така. Аз лично си го обяснявам с доста предизборни харчове", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Равнището на фискалния резерв е слязло под 6 млрд. лв., което ще рече, че той е намалял почти 2 пъти през последните 6 - 7 месеца. Ако има нови избори, ако има служебен кабинет, няма как да се теглят нови заеми. Така че вие първо правите шменти-капели с фискалния резерв и второ - минирате Република България за следващите месеци", заяви Румен Гечев - депутат от ПГ на БСП за България.

"Към днешна дата фискалния резерв е 8 млрд. и 500 млн. лв. Т.е. далеч от цифрата, която беше цитирана", отговори Кирил Ананиев.

От "Има такъв народ" упрекнаха министъра, че цели сектори от здравната система са останали без възнаграждения за работа на първа линия.

"Кризисни центрове, 24-часови услуги за хора с увреждания не бяха разплатени. Моля ви, за децата с увреждания. Социални работници, заразени с положителни тестове, никой от тях не получи възнаграждение", заяви Теодора Пенева от "Има такъв народ".

Ананиев поиска списък. Председателят на групата на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова обяви, че внася предложение в парламента за преправяне на Плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква 12 млрд. и поиска той да бъде депозиран в Брюксел до края на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще отвори ли отново най-големият аквариум в Европа?
Ще отвори ли отново най-големият аквариум в Европа?
Варненски плажове са без концесионер преди началото на летния сезон
Варненски плажове са без концесионер преди началото на летния сезон