Върнаха автобус със сезонни работници от границата заради фалшиви PCR тестове

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:16, 21.04.2021
7425
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Автобус със сезонни работници, пътуващи към Испания, беше върнат от границата отново в София след изненадваща проверка. Сред пътниците се заговори, че е заради фалшиви PCR тестове.

Тръгването сутринта по нищо не предвещавало връщане в София няколко часа по-късно. Проверка на границата от няколко институции, сред които ДАИ, НАП, РЗИ и Икономическа полиция, наложило 5-часов престой на пътниците.

Според наши източници на случаен принцип са били събирани PCR тестове от пътниците. От РЗИ обясниха, че не би трябвало да се проверява за PCR тестове на излизане от страната, а само на влизане.

Вероятнo причина за връщането на автобуса е и пукнатото стъкло. Малко преди 4 следобед автобусът се върна на централна автогара "Сердика". Пътниците се качиха на друг автобус на същата фирма и отново тръгнаха към дестинацията си. Някои от тях изнервени и притеснени, че заради забавянето може да изтече валидността на PCR тестовете им.

10 часа сутринта. Автогара "Сердика" в столицата. Автобус с 28 пътници, част от които сезонни работници, потегля към Испания. Трябвало да пристигнат там в петък сутринта. Проверка на границата осуетява първоначалното разписание. Сред пътниците се говори, че е заради фалшиви PCR тестове.

"Казаха ни, че не може автобусът да продължи и ни върнаха", коментира Мирослав, шофьор на автобуса.

От фирмата заподозряха, че зад неочакваната проверка на автобуса стоят конкуренти. Обясниха, че преди пътуване питат лично пътниците за наличие на PCR тест, но не могат да гарантират за неговата валидност.

"Чувам, че нашата фирма предоставяла PCR тест и такова нещо няма. Ние сме лицензиран преводач с разрешителни. Ние нямаме лаборатория, тя се намира до нас, тестове се предлагат на всеки ъгъл. Ние PCR тестове не издаваме", заяви Силвия Иванова, управител на фирмата.

Причина за връщането на автобуса, според фирмата превозвач, вероятно е пукнатото предно стъкло, за което имало съставен акт от ДАИ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС получиха отказ за преговори за техен кабинет (ОБЗОР)
ГЕРБ-СДС получиха отказ за преговори за техен кабинет (ОБЗОР)
Откраднаха 500 000 лева от инкасо автомобил на АМ "Струма", нападателите се издирват (ОБЗОР)
Откраднаха 500 000 лева от инкасо автомобил на АМ "Струма", нападателите се издирват (ОБЗОР)