НОВИНИ

Ново разследване: Членове на ГРУ са искали достъп до складовете в Чехия, преди да избухнат

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:33, 20.04.2021
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че взривената през 2014 година оръжейна пратка в склада за муниции е била на български оръжеен търговец. Според първоначалния план взривът е трябвало да стане извън територията на Чехия. Прага поиска от партньорите си от Европейския съюз и НАТО да изгонят руски дипломати в знак на солидарност. Говорителят на Кремъл призова да се сложи край на "антируската психоза".

Оръжейната пратка е трябвало да бъде взривена седмица по-рано, но по неясни причини взривът бил отложен, твърдят чешки медии. Частният оръжеен склад избухва на 16 октомври 2014 г.

"Това не е акт на държавен тероризъм. Русия не е атакувала Чешката република. Агенти са атакували стоки на български оръжеен търговец, които вероятно са били продавани на сили, които се борят срещу Русия", обясни Андрей Бабиш, премиер на Чехия.

Присъствието на членове на ГРУ край склада е разкрито от сайта Belingcat още преди година и половина.

"Същите хора, които разкрихме, че са свързани с опит за покушение срещу Емилиян Гебрев, който доведе и до отравяне на още двама съвсем несвързани по никакъв начин с неговия бизнес души - неговия син и негов колега. Същия този отдел на ГРУ, занимавал се с взрива, операция, която довела до взрива на това депо с муниции", разкри Христо Грозев, разследващ журналист.

Разследването на сайта разкрива и безпрецедентно пътуване на заместник шефа на руското военно разузнаване до Чехия.

"Генерал, който е пътувал под фалшива самоличност, заедно със седем - осем колеги до Чехия през 2014 година и в личен режим управлява тази операция, която е довела до смъртта на двама служители в складовете. Това само по себе си е безпрецедентно", допълни Христо Грозев.

Складът бил преотстъпен от военните на чешката компания Imex Group. По време на взрива там имало около 1000 тона оръжия, муниции за пехота и артилерия, противотанкови снаряди, бомби. При експлозията загиват двама служители, пътят е разрушен, налага се евакуация на населението. Месец по-късно в същия склад избухва нов взрив. Двата взрива замърсяват района до такива нива, че е забранено земята да бъде обработвана 6 години.

"Отново казвам - това не е атака на Русия срещу Чехия, но е абсолютно неприемливо, присъствието на агенти от ГРУ на наша територия", заяви Андрей Бабиш.

От Кремъл са категорични, че твърденията на Прага са неоснователни.

"Може само да призовем всички да се успокоят и да се откажат от тази масирана антируска психоза", призова Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Владимир Путин не възнамерява да преговаря с Прага, коментираха от Кремъл. Позицията на Москва е, че с действията си Чехия цели да влоши двустранните отношения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" предлагат ремонт на Закона за личната помощ
"Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" предлагат ремонт на Закона за личната помощ
Две жени в Пловдив с рекорден брой нарушения за превишена скорост
Две жени в Пловдив с рекорден брой нарушения за превишена скорост