Математик: Може да има още една вълна на пандемията

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:52, 20.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Здраве
Слушай новината

Епидемичната обстановка в страната се успокоява - данните показват, че заболеваемостта бележи плавен спад.

Рано е да говорим за край на епидемията, дори напротив - според анализатори, ако мерките останат такива, каквито са сега, след Великден ще усетим значителен ръст в броя на случаите. Вече се забелязва нарастване в дела на заразените деца след отваряне на детските градини. Тепърва предстои да отворят и нощните заведения.

Днес регистрираме и рекорден брой смъртни случаи на дневна база за тази година - 217 души. Поне частично те се дължат и на закъсняло отчитане. Това обаче не отменя факта , че само за седем дни от COVID-19 са починали общо 793 души.

Малка глътка въздух за медиците в COVID сектора в Русе - въпреки че всички интензивни легла са заети, усещат лек спад на прииждащите към тях пациенти.

"Едва през последните три четири дни приемът на пациенти към отделението намаля, общият брой намаля, но постъпват в по-тежко състояние", каза кардиологът д-р Михаела Недялкова, която е лекар в COVID отделение.

Твърде рано е да сме спокойни обаче, предупреждава математикът Лъчезар Томов.

Оптимистичните тенденции в момента са вследствие на въведените мерки в края на март. Тепърва ще усетим ефекта от последвалото разхлабване.

"Можем да имаме още една вълна, и още хиляди души, които да получат тежки увреждания или да починат", каза математикът Лъчезар Томов.

Още другата седмица той очаква да започне покачване в броя на новите случаи.

"Очаквам следващата сряда да започне експоненциалният ръст, който в началото няма да се усеща много, тоест може би преди Великден няма да го усетим, ако имаме късмет след Великден ще се усети вече", каза математикът.

Анализите показват, че делът на заразените деца вече е скочил, заради отварянето на детските градини.

"Процентите скочиха от два почти до три и половина, четири процента, което винаги предшества следващ ръст при големите", каза Лъчезар Томов.

Според математика на щаба Николай Витанов репродуктивното число сега е малко над 0,8. Тоест 10 души заразяват 8.

По данни на университета Джонс Хопкинс обаче заемаме незавидното 6-то място в света по смъртни случаи от COVID-19 на 100 000 души.

"Ситуацията не е под контрол, сега ръстът ще е по-бавен и ще има повече време да се вземат мерки преди да умрат няколко хиляди души излишно, предотвратимо, от които над четвърт са под 65 години", каза математикът Лъчезар Томов.

Сериозно изпитание при евентуална следваща вълна в близко бъдеще ще бъдат свободните места в болниците.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът на Чад почина след сблъсък с бунтовници
Президентът на Чад почина след сблъсък с бунтовници
Възстановяват плановите операции, но не и плановият прием в болниците
Възстановяват плановите операции, но не и плановият прием в болниците