НОВИНИ

Разследването на взривовете в Чехия - каква е връзката с Гебрев?

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 20.04.2021
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 6 месеца сайтът "Белингкат" писа за връзката на руски дипломат с опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев у нас. Днес излезе нова статия за скандала между Прага и Москва. В новото разследване фокусът е върху чешкия сегмент от този скандал, който е свързан със същото подразделение от руското военно разузнаване ГРУ – 29155, обясни разследващият журналист от сайта "Белингкат" Христо Грозев в предаването по БНТ "Светът и ние".

Той обясни, че това е едно много елитно подразделение, което се занимава със саботаж, диверсии, убийства в чужбина, въобще черни операции. Всъщност това са същите хора, които по-рано "Берингкат" разкрива, че са били свързани с опита за покушение върху Емилиян Гебрев, който доведе до отравяне на още двама, които не са свързани с бизнеса на Гебрев, уточни Грозев.

"Този отдел се е занимавал с операцията, която е довела до взрива на това депо с муниции в Чехия. Ние написахме за присъствието на членове на тази групировка от ГРУ в Чехия по време на избухването на складовете още преди година и половина, но едва сега чешките власти са намерили допълнителни доказателства, които уличават именно двама от общо 8 души, които ние открихме, че са пътували до Чехия в момента на експлозията. Същите тези двама - Петров и Боширов, с истински имена Чепига и Мишкин са били реално хората, които са искали достъп до складовете няколко дни преди те да избухнат през 2014 година", разкри Грозев.

Днешното ни разследване е ключово, тъй като в него показваме не само някакви полковници или майори, които използвайки фалшива самоличност, ходят по Европа убиват хора или взривяват боеприпаси, а всъщност виждаме генерала на ГРУ, който е шеф на този отдел, т.е. със статут на зам.-шеф на самото военно разузнаване на Русия, изтъкна още журналистът.

"Генерал, който е пътувал под фалшива самоличност, заедно със 7-8 колеги до Чехия през 2014 година и в личен режим е управлявал тази операция, която е довела до смъртта на двама служители в складовете. Това само по себе е безпрецедентно. Не сме виждали друга такава операция, в която високопоставен генерал от ГРУ лично да участва в терористична операция. Смятаме, че това е индикация именно за конкретна санкция от Кремъл, защото това е нещо, което не може да се реши на по-ниско ниво. Ние успяхме да засечем разговори между този генерал и външният министър на Русия Лавров, което означава, че има пряко общуване между Кремъл и този генерал. С това разследване общото количество тайни агенти, които се занимават доказано с диверсии в Европа от военното разузнаване достига около 30 души и това дава възможност на други разследващи органи в Европа да търсят какво са правили тези хора в техните държави и да откриват нови обяснения за стари неразкрити престъпления", разкри Грозев.

Българска връзка не може да се игнорира, защото това е същият екип, има припокриване поне на двама души, които са били в България по време на отравянето на Гебрев шест месеца по-късно след взривяването в Чехия. Също така се знае, че Гебрев е имал свои муниции в тези складове, които бяха взривени, допълни разследващият журналист.

ЕМКО изпрати писмо до Гешев и ДАНС заради взривовете в оръжейните складове в Чехия

"Чешката страна трябва да докаже доколко именно мунициите на Гебрев са били обект на атаката или това е случайност. Но това, което виждаме, е една тенденция. През 2014 - 2015 година руското военно разузнаване се опитва да елиминира както хора, които биха привидяни от Русия като възможни доставчици на оръжие, които Русия смята за геополитически врагове като Украйна например, така и унищожаване на ресурси като складове с боеприпаси и оръжие, които Русия може да реши, че ще бъдат използвани срещу тях. Българска връзка съществува, но може би Чехия малко преувеличава именно конкретния случай, тъй като не е предоставила конкретни доказателства, че боеприпасите, собственост на Гебрев, са били обект на тази атака", коментира още Грозев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от темите в "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станишев към Нинова: Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС?
Станишев към Нинова: Защо жертва Радев в услуга на Борисов и ДПС?
ЕМКО изпрати писмо до Гешев и ДАНС заради взривовете в оръжейните складове в Чехия
ЕМКО изпрати писмо до Гешев и ДАНС заради взривовете в оръжейните складове в Чехия