НОВИНИ

Русия обяви двама български дипломати за персона нон грата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:36, 20.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Москва обяви за персона нон грата двама български дипломати. От външното ни министерство съобщиха, че нотата за изгонването на дипломатите е връчена на посланика ни в Руската федерация Атанас Кръстин.

Като мотиви от руска страна са изтъкнали това, че България е изгонила двама руски дипломати на 22 март.

Нито българското, нито руското външно министерство официално съобщават имената на дипломатите, които са обявени за персона нон грата и по този начин спазват стриктно дипломатическия протокол.

Руското издание "Комерсант" обаче съобщава, че това са Николай Панайотов, първи секретар на консулската ни служба към посолството в Москва и Чавдар Христозов, първи секретар на службата по търговско-икономическите въпроси. Така с почти месец закъснение Москва предприема обещаните реципрочни мерки на действията на София, която на 22 март изгони Максим Рибкин и Александър Зинкин, които страната ни уличи в шпионаж.

Руското външно министерство гони българските дипломати само ден, след като мигновено изгони 20 чешки дипломати в отговор на това, че Прага изгони 18 руски.

Действията на властите в Чехия са мотивирани с обвинения в шпионаж и участие на изгонените в предизвикването на взривове в оръжейни складове край Острава през 2014 година. Представители на правителството в Прага обявиха, че взривовете са били насочени срещу продукция на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев.

От компанията ЕМКО вчера отрекоха тази версия, а днес изпратиха и открито писмо до главния прокурор Иван Гешев. В него посочват, че някои от твърденията на властите в Чешката република се базират на неточна или невярна информация и отричат взривените там материали, собственост на ЕМКО, да са били предвидени за реекспорт в Украйна. Отхвърлят и твърденията, че взривовете е трябвало да станат извън територията на Чехия.

Подчертават също, че не знаят какви други наличности е имало в складовете на чешката фирма "Имекс". От ЕМКО са изпратили и писмо до председателя на ДАНС, в което му предлагат среща, на която да му предоставят цялата информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международно признание за Клиниката по Неврохирургия на "Пирогов"
Международно признание за Клиниката по Неврохирургия на "Пирогов"
Дъжд и гръмотевици до края на деня, температурите се повишават
Дъжд и гръмотевици до края на деня, температурите се повишават