НОВИНИ

Жители на „Бояна" на протест срещу строеж на спортен комплекс

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 20.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство в столичния квартал Бояна. Жители са против строежа на спортен комплекс върху кварталния стадион.

Причината - по този начин ще се ограничи свободния достъп на граждани до игрището. Столичната община е дала под наем цялата площ на стадиона за срок от 10 години.

Преди дни кварталният стадион в Бояна осъмва с огради. Така жителите разбират, че е дадена зелена светлина за строеж на модерен спортен комплекс. А с това ще бъде сложен и край на свободния достъп до съоръжението за жителите.

"По отношение на моралната част ние сме озадачени как през цялото това време, докато е текла процедурата никой от местните жители не е информиран, не е поискано мнение как да се използва един такъв обществен терен. Това е специален терен с разрешително за използване на футболно игрище", каза Апрахам Асланян - жител на кв. "Бояна".

"Вчера от два часа до 21:00 са събрани над 300 подписа, днес очакваме поне още толкова. Целта ни е да съберем минимум 1000 подписа", допълни Георги Домусчиев - жител на кв. "Бояна".

Жителите на Бояна са готови на жива верига, за да запазят свободния достъп до игрището.

Съоръжението е с обща площ от близо 9 декара. Инвеститорът предвижда да вложи близо 4 милиона лева. От Спортен клуб „Витоша 2015" съобщиха, че са спазили буквата на закона и документацията им е изрядна.

"В договора, който съм подписал с общината, вътре е записано, че училища и детски градини, които са в района, ще го ползват безплатно - три футболни игрища и три тенис игрища, заедно с едно бистро и 5 съблекални", каза инвеститорът Даниел Боримиров.

"Техни представители ще излъчат заедно с ресорния заместник-кмет Тодор Чобанов и председателката на комисията по младежта и спорта в СОС за среща с гражданите и обсъждане на конкретния проблем. В края на седмицата", обясни кметът на район "Витоша" Теодор Петков - кмет на район "Витоша".

Жителите обаче са категорични, че няма да допуснат тежка техника да влезе на стадиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа между ТИР и микробус затвори Прохода на Републиката, има загинал (СНИМКИ)
Тежка катастрофа между ТИР и микробус затвори Прохода на Републиката, има загинал (СНИМКИ)
Проф. Христо Пимпирев: Загадките са много в Антарктида
Проф. Христо Пимпирев: Загадките са много в Антарктида