Жители на „Бояна" на протест срещу строеж на спортен комплекс

от БНТ
10:00, 20.04.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство в столичния квартал Бояна. Жители са против строежа на спортен комплекс върху кварталния стадион.

Причината - по този начин ще се ограничи свободния достъп на граждани до игрището. Столичната община е дала под наем цялата площ на стадиона за срок от 10 години.

Преди дни кварталният стадион в Бояна осъмва с огради. Така жителите разбират, че е дадена зелена светлина за строеж на модерен спортен комплекс. А с това ще бъде сложен и край на свободния достъп до съоръжението за жителите.

"По отношение на моралната част ние сме озадачени как през цялото това време, докато е текла процедурата никой от местните жители не е информиран, не е поискано мнение как да се използва един такъв обществен терен. Това е специален терен с разрешително за използване на футболно игрище", каза Апрахам Асланян - жител на кв. "Бояна".

"Вчера от два часа до 21:00 са събрани над 300 подписа, днес очакваме поне още толкова. Целта ни е да съберем минимум 1000 подписа", допълни Георги Домусчиев - жител на кв. "Бояна".

Жителите на Бояна са готови на жива верига, за да запазят свободния достъп до игрището.

Съоръжението е с обща площ от близо 9 декара. Инвеститорът предвижда да вложи близо 4 милиона лева. От Спортен клуб „Витоша 2015" съобщиха, че са спазили буквата на закона и документацията им е изрядна.

"В договора, който съм подписал с общината, вътре е записано, че училища и детски градини, които са в района, ще го ползват безплатно - три футболни игрища и три тенис игрища, заедно с едно бистро и 5 съблекални", каза инвеститорът Даниел Боримиров.

"Техни представители ще излъчат заедно с ресорния заместник-кмет Тодор Чобанов и председателката на комисията по младежта и спорта в СОС за среща с гражданите и обсъждане на конкретния проблем. В края на седмицата", обясни кметът на район "Витоша" Теодор Петков - кмет на район "Витоша".

Жителите обаче са категорични, че няма да допуснат тежка техника да влезе на стадиона.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа между ТИР и микробус затвори Прохода на Републиката, има загинал (СНИМКИ)
Тежка катастрофа между ТИР и микробус затвори Прохода на Републиката, има загинал (СНИМКИ)
Проф. Христо Пимпирев: Загадките са много в Антарктида
Проф. Христо Пимпирев: Загадките са много в Антарктида