Потвърдиха оправдателните присъди на Прокопиев, Дянков и Трайков по делото "ЕВН"

от БНТ
10:38, 20.04.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото "ЕВН".

Със свое решение от вчера второинстанционният Апелативен специализиран наказателен съд потвърди оправдателните присъди и на трима служители на инвестиционния посредник "Булброкърс" – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев, по делото за приватизацията на миноритарния пакет акции на ЕВН като правилни и законосъобразни.

Съдебният състав отхвърля всички възражения на прокуратурата като неоснователни.

Делото за продажбата на държавния миноритарен дял от 33% в ЕВН, извършена през 2011 г., започна преди четири години (като оттогава беше прекратено и връщано два пъти на прокуратурата за отстраняване на съществени нарушения), а обвинението е, че със сделката са нанесени щети на държавата в големи размери, като в обвинителния акт бяха посочени различни суми в обвиненията към всеки от шестимата привлечени под отговорност.

Съдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков за делото "ЕВН" на първа инстанция

През юни 2020 година първоинстанционният Специализиран наказателен съд взе решение за оправдателни присъди по всички обвинения срещу всички обвиняеми.

В своите мотиви тогава съдът посочи, че видно от всички събрани по делото доказателства деянията, за които са били повдигнати обвинения от прокуратурата, няма как да бъдат окачествени като престъпления, както и че "инкриминираната" от прокуратурата сделка не е причинила никаква щета на държавата.

Изслушаха последните думи на подсъдимите по делото "ЕВН"

"Въз основа на направения задълбочен и подробен анализ на доказателствената съвкупност, събрана в хода на съдебното следствие пред първоинстанционния съд, Специализираният наказателен съд е формирал по същество правилни изводи по фактите и обстоятелствата, визирани по-горе, подробно обективирани в мотивационната част на постановения съдебен акт", съобщават от Апелативния специализиран наказателен съд.

И допълват, че в мотивите на присъдата си съдът е изложил по ясен и убедителен начин изводите си по фактите и тяхната правна оценка, и е направил подробен и задълбочен анализ на доказателствените средства – кои от тях кредитира и кой – не, както и по какви съображения.

"При цялостна служебна проверка на присъдата, въззивният съд не констатира допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, неправилно приложение на материалния закон, необоснованост или непълнота на доказателствата, които да налагат отмяната или изменението на атакувания съдебен акт, поради което съдът счете, че същата следва да бъде потвърдена", приема в заключение Апелативния специализиран наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов обяви от болницата имената на министрите
Борисов обяви от болницата имената на министрите
Тежка катастрофа между ТИР и микробус затвори Прохода на Републиката, има загинал (СНИМКИ)
Тежка катастрофа между ТИР и микробус затвори Прохода на Републиката, има загинал (СНИМКИ)