НОВИНИ

Изслушаха последните думи на подсъдимите по делото "ЕВН"

Александър Марков
от Александър Марков
14:35, 28.06.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас
изслушаха последните думи подсъдимите делото евн

След като Специализираният наказателен съд изслуша последните думи на подсъдимите Иво Прокопиев, Трайчо Трайков, Симеон Дянков и трима служители на инв. посредник “Булброкърс” по делото за продажба на миноритарния държавен дал акции на ЕВН през 2011 г., съдия Вилислава Ангелова обяви, че ще прочете присъдите в 15:20 ч.

В последните си думи пред съда съиздателят на “Икономедия” Иво Прокопиев обяви, че приватизацията на държавния дял не само, че не е ощетил държавата с 20 млн. лв., както твърди в обвинението си прокуратурата, но е набавила свеж финансов ресурс за страната във време на тежка икономическа криза.

Прокопиев обяви още, че държавните предприятия, които не са били приватизирани, днес са на загуба с милиарди левове. Според него, делото няма нищо общо с приватизацията на акциите, а е продължение на систематичния натиск, оказван върху изданията Капитал и Дневник, на които той е собственик.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков обяви, че като принципал на държавните остатъчни дялове в трите ЕРХ-та, е изпълнявал правителствено решение за приватизацията им. Посочи, че след продажбата на акциите на ЕВН през 2011 г., през 2011-та - по идентична процедура - са раздържавени и дяловете в ЧЕЗ и ЕВН. Посочи, че пряка отговорност за постигнатата цена и избрания инвестиционен посредник “Булброкърс” носи тогавашният председател на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и сегашен министър на икономиката Емил Караниколов.

От САЩ Симеон Дянков също пледира, че е невинен. Делото се води от 2016 г., два пъти беше връщано от съда на прокуратурата, като, според обвинението, продажбата на държавните дялове в ЕВН през декември 2011 г. е нанесло щети в голям размер на държавата от 20 млн. лв. Продажбата е станала, според прокуратурата, на цени, по-ниски от пазарните след оценка от “Булброкърс” (собственост на Прокопиев). Симеон Дянков е обвинен в длъжностно престъпление, Трайчо Трайков - в умишлена безстопанственост, Иво Прокопиев - в подбудителство, трима служители на Булброкърс - в злоупотребя с доверие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола: Разбира се, че ще направим шапалир на Ливърпул, те го заслужават!
Гуардиола: Разбира се, че ще направим шапалир на Ливърпул, те го заслужават!
Малък градски театър "Зад канала" празнува своя 30-годишен юбилей
Малък градски театър "Зад канала" празнува своя 30-годишен юбилей