НОВИНИ

Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:30, 18.04.2021
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение по оста Русия - Чехия. По данни на чешките власти заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му преди 3 години, са отговорни и за взрив в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 г. Прага експулсира 18 дипломати от руското посолство, предполага за тях, че са част от цивилното и военното разузнаване на Русия. Чехия вече е информирала НАТО и ЕС по темата. Появи се и българска следа в скандала.

Чехия е суверенна държава и трябва да се реагира на информация, свързана със сигурността, заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

"На основание на ясни доказателства, получени при разследване на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има основателно подозрение за участието на офицери от руската разузнавателна служба ГРУ, с кодово име 29155, в експлозиите на складове за боеприпаси край Врбетице, през 2014 година", допълни той.

Връзката между руските агенти и инцидента е основание за експулсирането на дипломати от руското посолство в Прага.

"Като външен министър на Чехия, взех решение да бъдат експулсирани всички служители на руското посолство в Прага, за които имаме данни, че са част от руските тайни служби. В рамките на 48 часа, 18 служители от посолството трябва да напуснат Чехия", заяви Ян Хамачек.

Чехия гони 18 руски дипломати

Москва нарече обвиненията необосновани и абсурдни. Пред руски медии говорител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че "Прага е наясно какво ще последва след подобни "фокуси"".

На 16 октомври 2014 г. край Врбетице, на около 330 км от Прага, избухва склад с около 50 тона боеприпаси в него. Жертвите са две, разрушенията са сериозни. Причината за експлозията - неизвестна. Благодарение на усърдната работа на чешките власти обаче става ясно, че заподозрени за взрива са двама души, които са обявени за издирване. Прага разпространи и техни снимки - става дума за Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Агенти на руското военно разузнаване - ГРУ, които се предполага, че стоят зад отравянията на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София и на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през 2018-а. Има информация, че Чепига и Мишкин са посещавали Прага и Острава в дните преди експлозията във Врбетице.

Според чешки разследващи медии има българска следа: в избухналия склад оръжия е съхранявал Емилиян Гебрев и целта на взрива е била да се провали предстояща сделка с Украйна. Пред BBC военен експерт също заяви, че взривените боеприпаси били обект на сделка между украинската армия и български търговец на оръжие.

Ян Хамачек отложи пътуването си до Москва, планирано за утре. Под въпрос е и участието на Русия в търга за строителството на нов енергоблок на чешка АЕЦ. А случващото се в Чехия ще бъде основна тема на видеоконферентния разговор на външните министри на ЕС, планиран за утре.

"Росатом” може да не бъде допуснат до търга за строителството на АЕЦ в Чехия

"По света и у нас" потърси за коментар българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев, когото чешките медии обвързват с взрива на склада през 2014-а година, но до този час нямаме връзка с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал оцеля срещу Фулъм с гол в добавеното време
Арсенал оцеля срещу Фулъм с гол в добавеното време
Има ново, единно формирано мнозинство в Народното събрание, смята Борисов (Обзор)
Има ново, единно формирано мнозинство в Народното събрание, смята Борисов (Обзор)