НОВИНИ

Има ново, единно формирано мнозинство в Народното събрание, смята Борисов (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
20:14, 18.04.2021
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Бойко Борисов ще се яви на изслушване в Парламента в сряда, съобщи той на брифинг, който даде в централата на ГЕРБ днес. Борисов призова депутатите да разгледат изготвения План за възстановяване. Според него в Парламента има ново управляващо мнозинство на новите партии и те могат да излъчат кабинет.

Политическата ситуация в България е вече друга според Бойко Борисов: има ново, единно формирано мнозинство в Народното събрание.

По думите на Борисов ГЕРБ ще предложи състав на правителство, след като приеме мандата от президента с ясната идея, че то има голям шанс да не получи подкрепа от Парламента.

В такъв случай остава на новото мнозинство да предложи кабинет.

Борисов заяви, че има План за възстановяване и че ще отиде в сряда в Парламента, за да го представи. Според него обаче целта е не той да бъде изслушан, а да бъде критикуван. Парламентът да се превърне по думите му в "народен съд".

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че в Парламента вече има ново управляващо мнозинство.

"Единно, като един гласуват, могат да гласуват и мажоритарните избори, ако искат, но те няма да искат и тепърва ще видите колко обещания ще бъдат изпълнени", каза той.

Определи като спекулации твърденията, че няма План за възстановяване.

"Аз съм се оттеглил от всички места, за да не се дразнят, казано по-просто, те продължават да викат: "Ела, защото като не може да се дразним с теб, ние не можем и да работим, щото нямаме капацитет. Аз възнамерявам да се явя, ето го Плана, но те ме викат не за Плана, те искат да правят от Парламента Народен съд", коментира Борисов.

Намекна, че с решението на Парламента да гласува оставката на кабинета се създава конституционна криза.

"Защото сега министрите, които са уволнени от Парламента, слушайте внимателно - в сряда ще се явят да искат да станат депутати. Защото те с акт на Парламента са махнати от там. В желанието си толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение", каза още Борисов.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, след като получи мандат от президента Румен Радев, по-рано от предвидения 7-дневен срок по Конституция.

"Дани Митов работи по тази тема. Ще има една добра сплав между нови лица и старите успешни министри", допълни премиерът в оставка.

Борисов потвърди: Явява се на изслушване в парламента в сряда

Борисов искал да види кабинета на новото мнозинство от около 160 гласа.

"Сега там трябва да е колегата Трифонов, да ги събере, да правят правителство. Имат мнозинство. Ясно е, че ние ще вземем мандата, ще покажем новия облик, който виждам на кабинета, и след това няма да бъде гласуван", категоричен беше той.

Новото мнозинство обаче според Борисов няма да излъчи правителство.

"На тях им трябва служебно правителство на Радев, който доказа, че не е демократ, с вдигнатия юмрук и през месеците на репресии да се опитат да постигнат по-добър резултат", каза още той.

Заяви, че новите партии няма да изпълнят обещанията си за мажоритарен вот, според него.

"Росенец повече няма да бъда закачан, бъдете сигурни, и няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да бъде по-спокоен Парламентът. Ама какъв е по-спокойният Парламент? Сега имате пълно мнозинство", коментира Борисов.

Целта на всички действия от лятото е била да отхвърлят ГЕРБ.

"За всеки вече стана ясно, че ГЕРБ и ДПС не са имали, нямат и няма да имат общо и че целият летен преврат, започващ с Росенец, с Христо Иванов, е добре координирано общо действие на "Да, България" с ДПС", допълни той.

Борисов неколкократно обвини другите политически сили, че се опитват да се саморазправят с ГЕРБ, включително и физически.

На брифинга финансовият министър в оставка Кирил Ананиев обяви, че фискалният резерв към края на март е 7,9 млрд. лв., а не близо до минимума между 4 и 5,9, както се твърди от различни организации през тази седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?
Има ли БГ следа в напрежението между Чехия и Русия?
Неофициално: Връщат Националния оперативен щаб, докато не изберат нов
Неофициално: Връщат Националния оперативен щаб, докато не изберат нов