НОВИНИ

Георги Първанов: По-добре с правителство, отколкото да се форсира политиката към нови избори

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
13:10, 18.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

По-добре да има ново правителство, отколкото нови избори. Такава е позицията на президента в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов. Според него в момента страната не е в политическа криза и изрази надежда, че няма да се стигне до такава. Георги Първанов събра разкази за политиката в новата си книга. Казва се "Пътуване към паметта" и съдържа анализи, оценки, любопитни документи и снимки.

Още в първите страници на книгата Георги Първанов споделя, че разполага с един от най-големите архивни фондове на новата ни история. През годините събирал всички материали, илюстриращи политическия процес. Част от тях намират място в "Пътуване към паметта".

"Спомените допълват това, което съм и взел, почерпил от документацията, но не е мемоарна книгата в никакъв случай", уточни той.

Според Първанов почти във всяка глава могат да бъдат намерени уроци, които да послужат на новите политици. Стига те да ги открият и възприемат. Като пример посочва главата за Тройната коалиция - когато три партии успяват да преодолеят различията си и формират коалиция.

"Добра или лоша - това е вторият въпрос. Аз съм давал своите критични оценки. Ние можем да критикуваме след това и новото правителство, надявам се да има такова, но по-добре с правителство, отколкото да се форсира позицията и политиката към нови избори", каза още той.

Георги Първанов припомня с книгата, че като президент е работил с три правителства. Той е убеден, че държавният глава трябва да съчетава две роли - коректив, но и конструктивна опора на кабинета.

"Аз не съм си и помислял да пробвам да вървя към служебно правителство. Имал съм, както се казва образно, във вътрешния джоб списък на такъв кабинет, но не си позволих", допълни той.

Първанов признава, че вероятно на моменти е писал субективно. И оставя последната дума на историците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Иванов: "Има такъв народ" трябва да излъчи управление на промяната
Христо Иванов: "Има такъв народ" трябва да излъчи управление на промяната
Оставиха в ареста полицая, задържан в Студентски град за участие в схема за наркотрафик
Оставиха в ареста полицая, задържан в Студентски град за участие в схема за наркотрафик