НОВИНИ

Откриха Епископската базилика в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 18.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Епископската базилика в Пловдив днес отваря врати след 6 години реставрация и проучване. Два пласта римски мозайки, градежи и артефакти от различни епохи са експонирани в съвременен високотехнологичен културен център. Проектът е финансиран от фондация "Америка за България" и Община Пловдив.

Датата 18 април не е избрана случайно. Днес ЮНЕСКО отбелязва Международен за опазване паметниците на културата. Още от 2018 г. Епископската базилика на Филипопол е включена в индикативната листа за културни и природни паметници на ЮНЕСКО.

Откриването се случи при ограничен кръг от гости, в присъствието на американския посланик Херо Мустафа и президента на фондация "Америка за България" заради епидемичните мерки в страната.

Цялата церемония беше излъчена на живо в социалните мрежи. Най-новият високотехнологичен музей на Пловдив ще отвори врати за всички посетители до няколко дни.

Тук по балансиран начин са експонирани средновековни артефакти посредством дигиталните технологии. Има виртуална и добавена реалност, интерактивни презентации, класна стая, в която младите хора може да видят на практика как са се правели тези уникални мозайки.

"Тази базилика е трайно постижение на усилията да се съхранят българските красиви мозайки, което е връзка с вашето минало. Това място е било център на живота в Пловдив и ще продължи да бъде такъв център и в съвременността", заяви Херо Мустафа, посланик на САЩ в Република България.

Открити в последните проучвания детайли допълниха нови знания или утвърдиха научни предположения.

Вижте още снимки от Епископската базилика - новата атракция на Пловдив

Това е най-големият в Европа мозаечен под от една единствена сграда. Първият пласт е на оригиналното си място, вторият, по-късен слой, е експониран на второто ниво. В него са изобразени десетки видове екзотични птици в различни състояния и взаимоотношения.

Възстановяването и експонирането на тази базилика несъмнено е предотвратило загубата на ценни участъци от мозайките. Грижата за тях обаче остава важна задача.

От утре Епископската базилика на Филипопол е отворена за посещения.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова към Борисов: Като казвате А, кажете и Б, мен ме няма във Вашата азбука
Нинова към Борисов: Като казвате А, кажете и Б, мен ме няма във Вашата азбука
Румен Петков: Избираме ново правителство и охраната на Борисов се сваля веднага
Румен Петков: Избираме ново правителство и охраната на Борисов се сваля веднага