НОВИНИ

Чехия експулсира 18 руски дипломати по подозрение в шпионаж

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:31, 18.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Чешките власти обявиха за издирване двамата заподозрени за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му преди три години. Издирваните руски граждани са заподозрени, че имат връзка с взрива във военен склад в Чехия през 2014 година. Чешкото правителство обяви, че експулсира 18 руски дипломати.

Три години след отравянето с "Новичок" на руския шпионин Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри, случаят отново изплува - в Чехия. Според чешкото разузнаване двамата заподозрени за отравянето са били в Чехия, когато се е взривил военния склад.

Експлозията стана на 16 октомври 2014 г., близо до границата със Словакия. Двамата руснаци са били около седмица в страната - първо в Прага, а после в района на склада. При взрива тогава загинаха двама души.

"Според доказателствата, получени по време на разследването на нашите служби за сигурност, мога да заявя, че има основателно подозрение за участие на руските разузнавателни служби във взрива през 2014 година", заяви премиерът на Чехия Андрей Бабиш.

Заради подозренията за връзката на руските агенти с взрива Прага обяви, че експулсира 18 служители на руското посолство в Чехия.

"Като външен министър на Чехия взех решението да експулсираме всички служители на руското посолство в Прага, за които имаме сведения, че са от руските тайни служби. За 48 часа те трябва да напуснат Чехия", съобщи външният министър на Чехия Ян Хамачек.

На практика това означава затваряне на руското посолство в Чехия. Русия категорично отхвърли обвиненията и обяви, че ще отговори реципрочно.

Преди три години случаят Скрипал предизвика най-голямата вълна от експулсиране на дипломати между Русия и европейските държави от Студената война.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писателят Георги Господинов получи престижна европейска награда
Писателят Георги Господинов получи престижна европейска награда
Протести в Босна "за" затягане на мерките срещу коронавируса
Протести в Босна "за" затягане на мерките срещу коронавируса