НОВИНИ

С море от цветя и аплодисменти Великобритания изпрати принц Филип в последния му път

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:36, 17.04.2021
5684
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Светът се сбогува с принц Филип - съпругът на кралица Елизабет Втора. Херцогът на Единбург почина на 9 април, само 2 месеца преди да навърши 100 години. Скромен, но с внимание към всеки детайл и при спазване на всички противоепидемични мерки - такъв беше последният път на принц Филип.

Топовни салюти, камбанен звън и представители на различни видове войски бяха част от погребението на принц Филип. Целта на всеки от елементите беше да почете непоколебимата вярност към нейно величество Кралицата, с която беше заедно повече от 70 години. Особено внимание беше обърнато на любовта му към морето и службата във флота.

8 минути - толкова продължи траурната процесия, която тръгна от замъка Уиндзор и стигна до параклиса "Сейнт Джордж". Ковчегът беше покрит с личния флаг на принц Филип, с венец върху него, сабя и шапка от военноморския флот, и качен на специален автомобил. Херцогът лично е участвал в проектирането и подобренията по него, избрал е и цвета. След него вървяха четирите деца на Филип и Елизабет Втора, и осемте им внука. Като между братята Уилям и Хари беше братовчед им Питър Филипс. В края на процесията беше автомобилът на Елизабет Втора.

По пътя, в шпалир се бяха подредили съпругите на децата и внуците на Филип и кралицата. Преди началото на траурната служба Великобритания запази минута мълчание.

В параклиса присъстваха само 30 души, на дистанция един от друг - в съответствие с ковид мерките. Псалмите и песнопенията също са били избрани от принц Филип, един от тях е изпълняван за 75-ия рожден ден на херцога. Службата се водеше от енорийския свещеник на Уиндзор и архиепископа на Кентърбъри.

Отличията на херцога - ордени и отличителни знаци, които е получил в Обединеното Кралство и Британската общност - жезълът му на фелдмаршал, вензелите на военен от кралските военновъздушни сили, атрибути на Дания и Гърция бяха поставени до олтара в параклиса. Изпълнение на гайда, няколко военни марша и химнът на Великобритания сложиха край на опелото.

Почит към принц Филип изразиха и обикновените граждани - море от цветя има пред Бъкингамския дворец, а жителите на Уиндзор изпратиха херцога на Единбург с аплодисменти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разрешават организираните пътувания от 30 април
Разрешават организираните пътувания от 30 април
Историческо: Куба се разделя с епохата "Кастро"
Историческо: Куба се разделя с епохата "Кастро"