НОВИНИ

"Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ

Александър Марков
от Александър Марков
20:11, 17.04.2021
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

"Демократична България" няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, потвърди в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" депутатът д-р Александър Симидчиев. Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов заяви пред Дарик, че партията му не иска избори, но същевременно не е готова и на всякакво управление. Страната е пред три едновременни кризи и трябва реално ефективно управление на промяната, смята той.

Пред БНТ Александър Симидчиев определи закриването на Националния оперативен щаб като грешка, а от ГЕРБ отговориха, че всички власти по управление на кризата са на място и работят.

"Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ, потвърди д-р Александър Симидчиев.

"Да, ясно е. Вижте, едно от нещата, които видяхме, и то в продължение на доста дълъг период назад, 10-годишен период назад, беше обновяване на един и същи модел на управление, при който до голяма степен изпълнителната власт не се отчиташе пред Парламента", каза Симидчиев, който е председател на Комисията по здравеопазване.

За отчетността - от ГЕРБ контрираха, че именно те са предложили обхватът на Комисията по ревизия на управлението да бъде 10 години.

"Не идват никакви облаци над ГЕРБ, вчера от "Мутри вън!" предложиха да има Комисия за ревизия на последните 4 години, ние предложихме да се ревизират последните не 4, а да се ревизират 10", заяви Делян Добрев от ГЕРБ - СДС.

Делян Добрев: Парламентът се занимава с реваншизъм

От ГЕРБ заявиха, че в Парламента не се дава дума на опозицията и че те са единствената партия, която иска да изпълни решението за мажоритарна система.

"Причината, поради която Станислав Трифонов и неговата партия участваха в изборите, основната причина беше, че Парламентът не се съобразява с референдума. А ние чухме, че да, може да има мажоритарна избирателна система, но някой друг път", коментира Добрев.

Според Симидчиев премиерът в оставка Бойко Борисов е трябвало да се яви в Парламента вчера.

"Всеки един премиер, на него му се дава мандат от Парламента, той поема ангажимент пред Парламента, той трябва и да се отчете пред Парламента", каза той.

"Те отказаха думата на Дончев, тоест, те не искат да чуят Плана, а да дойде премиерът, за да могат, грубо казано, да се гаврят с него в пленарната зала", беше коментарът на Делян Добрев.

Симидчиев допълни, че "Демократична България" ще формира динамични мнозинства по теми с общо съгласие с повечето партии, а Добрев - че стратегията на останалите групи е да се променят изборните правила без мажоритарен вот и да се върви към нови избори. Дали Парламентът ще продължи да заседава в старата сграда, е неясно.

"Тя е по-подходяща за това, което трябва да направим, а това е да върнем парламентаризма в пълната му сила", каза Симидчиев.

Д-р Александър Симидчиев: Няма да съм кандидат за премиер

"Тези, които отвън викаха: "Мутри вън!", влязоха в Парламента и се превърнаха в мутри, защото какво друго може да бъде поведение в Парламента, да отнема думата на опозицията и да налага силово определен ред", каза Добрев.

Закриването на Националния оперативен щаб от "Демократична България" отчетоха като грешка.

"Трябва да има орган, който да поеме отговорността за всички аспекти на пандемичния процес", заяви Симидчиев.

"За ковид кризата си отговаря министърът на здравеопазването, отговаря главният здравен инспектор, отговарят РЗИ-тата", отговори Добрев.

Според Симидчиев Щабът е взимал повече правилни решения, но е липсвала ясна комуникация с хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралица Елизабет Втора и принц Хари - двете самотни фигури на погребението на Филип
Кралица Елизабет Втора и принц Хари - двете самотни фигури на погребението на Филип
БСП: Твърдо "да" за втори мандат на Радев, твърдо "не" на кабинет с мандата на ГЕРБ (Обзор)
БСП: Твърдо "да" за втори мандат на Радев, твърдо "не" на кабинет с мандата на ГЕРБ (Обзор)