НОВИНИ

БСП: Твърдо "да" за втори мандат на Радев, твърдо "не" на кабинет с мандата на ГЕРБ (Обзор)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:00, 17.04.2021
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

БСП ще подкрепи Румен Радев и Илияна Йотова по пътя им към втори президентски мандат. Държавният глава обяви още през февруари решението да се кандидатира отново. Но тогава БСП замълча, за да изчака парламентарните избори.

Едно твърдо "да", едно твърдо "не" и едно "може би" - тези послания дойдоха днес от "Позитано" 20. Левицата подкрепя Румен Радев за втори мандат. Решението е взето със 122 гласа "за".

Твърдо "не'' казват на правителство с мандата на ГЕРБ и "може би" на кабинет, излъчен от "Има такъв народ". Подкрепата за Слави Трифонов е под условие с няколко точки: бързи действия за овладяване на коронакризата, борба с корупцията, ревизия на състоянието на бюджета, прозрачно договаряне на оперативните програми с ЕС, промени в Изборния кодекс.

Предизвестена подкрепа от столетницата - президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова просто трябваше да почака няколко месеца. Работна група от 5 души, начело с Корнелия Нинова ще разговаря с Радев и Йотова.

"За формулата за издигането им и политиките, които ще отстояват като президент и вицепрезидент", каза Нинова.

Закъсняла подкрепа - възмущава се Кирил Добрев преди Националния съвет.

"Жалко е, че трябваше да стигнем до тука. В смисъл сервитьорът дойде, раздаде сметките и ситуацията я виждате каква е. Корнелия просто трябва да излезе пред партията и да се извини. Да се извини за всичко, което направи. Въпросът е следният - защо беше необходимо да загубим изборите, за да подкрепим Румен Радев сега?", попита Добрев.

БСП подкрепя Румен Радев и Илияна Йотова за президентските избори

"Отчетохме всички като наша обща грешка и една от грешките в кампанията това, че по време на кампанията за парламентарни избори не издигнахме и не подкрепихме кандидатурата за президент и вицепрезидент. Да, това е отчетено като грешка. И не - не съм се извинявала, нито от мен някой е искал това днес на заседание на националния съвет, нито смятам, че това е решението на проблема", отговори Нинова.

Преди да се завърти рулетката на мандатите, от БСП приели позиция:

"При предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ - парламентарната група да гласува "против". При предлагане на правителство в мандата на втората по численост парламентарна група - на "Има такъв народ", да се проведат консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него", каза още Нинова.

Цената на подкрепата от ляво - 5 условия към кандидата за министър-председател. Ако действията на кабинета противоречат на политиките на БСП - то той няма да получи подкрепа. A aко БСП получи мандат - решението ще бъде на Националния съвет и парламентарната група.

Пленумът на БСП - напрежение пред "Позитано" 20

Нинова загуби подкрепата на част от младежите в БСП. Причината - слабият изборен резултат. Тя уточни, че оставката й искат няколко младежи от организацията в Перник, а не цялото младежко обединение на БСП.

До 30 април местните структури трябва да направят анализ на изборните резултати. До 15 май - да се обобщят, за да се реши как да се действа след това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ
"Демократична България" няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ
"Порталът" - един зазидан балкон ще ни превежда през времето
"Порталът" - един зазидан балкон ще ни превежда през времето