НОВИНИ

"Порталът" - един зазидан балкон ще ни превежда през времето

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
19:45, 17.04.2021
5395
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

С нетърпение очакваме новия сериал на БНТ "Порталът". Много любопитни герои заплитат интригуващия сюжет. По време на подготовката и снимките изникват интересни съвпадения. Един зазидан балкон в Софийския университет, стихотворение на Атанас Далчев и още...

"Порталът" ще ни превежда през времето. Мястото за телепортация - един зазидан балкон в Софийския университет, в бившия кабинет на ректора. Първоначалната идея е порталът да е в гълъбарника в същата сграда, но тайнственият зазидан балкон го измества.

"Тогава толкова силна ни се стори тази метафора, че не се поколебахме. Зазиданата стена в кабинета на ректора - зазиданото време", обясни сценаристът и продуцент Матей Константинов.

От няколко години аудиторията носи името на големия български поет Атанас Далчев. И тук идва още едно съвпадение - Матей Константинов открива неговото стихотворение "Балконът", в коeто също присъства зазиданото време.

"Това е срещата на двама скитника в нощта, както е написал той - това е изключително настръхващо съвпадение със сюжета на нашия филм", допълни Константинов.

"Порталът" се отваря на 2 май по БНТ1

И още едно съвпадение - неговият внук Тодор Игнатов - отговорен редактор в БНТ, е свързан с проекта "Порталът".

"Това стихотворение е част от този цикъл, който той пише във връзка с впечатленията си от Франция. Той завършва първо тук философия, после посещава лекции в Сорбоната", обясни Тодор Игнатов.

Пътешествието във времето ни помага да поправим някои грешки и да съберем още повече мечти. Важното е да повярваме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Твърдо "да" за втори мандат на Радев, твърдо "не" на кабинет с мандата на ГЕРБ (Обзор)
БСП: Твърдо "да" за втори мандат на Радев, твърдо "не" на кабинет с мандата на ГЕРБ (Обзор)
Украйна експулсира руски дипломат
Украйна експулсира руски дипломат