НОВИНИ

Световни оперни артисти почитат Камен Чанев

Снимка: Държавна опера-Стара Загора
bnt avatar logo
от БНТ
12:55, 17.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

Пловдивската опера отдава почит на големия тенор Камен Чанев, който през ноември миналата година ни напусна след усложнения от COVID. В концертно изпълнение на операта "Манон Леско" от Пучини се включват световни оперни артисти. Събитието е тази вечер в Дома на културата "Борис Христов".

В главната роля на Манон Леско дебютира Таня Иванова, творчески и житейски партньор на Камен Чанев.

"Манон Леско" е свързана наистина с Камен Чанев. С тази опера започна неговата международна кариера. Това му беше дебютът в Щатсопер Виена", заяви Таня Иванова, сопрано.

Хосе Кура, един от най-големите тенори на нашето време, но и диригент, композитор и режисьор, дирижира концерта.

"Като певец съм дълбоко свързан с тази опера, има един вече легендарен филм, заснет в "Ла Скала" през 1998 година - цялата постановка, дирижирана от Рикардо Мути, моят дебют като Льо Грийо, в партньорство с Мария Гулегина и Лучо Гало. Но сега за първи път дирижирам тази опера. С изключително удоволствие се отдавам на това произведение, то е внушително", допълни диригентът Хосе Кура.

Хосе Кура се запознава с Камен Чанев през 2019 година, когато аржентинският тенор гостува в Пловдив с коронната си роля Отело.

Лятото се очаква той отново да пее на Античния театър в премиера на "Тоска". Сега е отдаден на диригентската работа в "Манон Леско", където на Таня Иванова партнира Леонардо Каими, една от най-актуалните звезди на европейските оперни сцени.

Репортер: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Джуров излиза за трета победа в Киелце днес
Красимир Джуров излиза за трета победа в Киелце днес
Блестящ Чолов „ужили“ азер на Световното
Блестящ Чолов „ужили“ азер на Световното