НОВИНИ

Ще отвърне ли Вашингтон на Москва с контрамерки?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:26, 17.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Напрежението между Москва и Вашингтон расте. Представител на Държавния департамент предупреди, че Съединените щати не са заинтересовани от ескалация на напрежението, но си запазват правото за контрамерки срещу Русия.

Москва от своя страна обяви, че ще изгони 10 американски дипломати, заради наложените от Вашингтон санкции.

Мерки и контрамерки - отношенията между Москва и Вашингтон продължават да се движат в спиралата на напрежението.

Русия ще поиска 10 американски дипломати да напуснат страната, в отговор на експулсирането на 10 руски дипломати от Съединените щати за предполагаема намеса в американските избори.

САЩ готви нови санкции срещу Русия, Москва реагира

"Юрий Ушаков - съветникът на президента Путин по външна политика е препоръчал на американския посланик Джон Съливан да замине за Вашингтон за консултации", заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Москва затяга и правилата за работа в американските дипломатически мисии като забранява наемането на работа на руски граждани и граждани на трети страни в тях.

Значително ще бъдат съкратени краткосрочните командировки на служители в посолството и консулствата на Съединените щати в Русия.

Освен това Москва забранява влизането в Русия на осем "настоящи и бивши американски високопоставени служители". В списъка попадат американският генерален прокурор, директорът на ФБР, на Националното разузнаване и на Бюрото за затворите на САЩ.

Лавров отбеляза, че правителството има възможност да наложи и "по-болезнени мерки", насочени към американския бизнес в Русия, но засега ще се въздържи да ги използва.

Пробив в отношенията между Москва и Вашингтон евентуално може да бъде постигнат следващата седмица - на организирания от Съединените щати виртуален форум за климата. От Кремъл все още не са потвърдили участието на Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Петър Берон: Ива Митева от първия ден хвана здраво юздите
Д-р Петър Берон: Ива Митева от първия ден хвана здраво юздите
ЕК: Националните планове за COVID кризата да бъдат одобрени преди лятото
ЕК: Националните планове за COVID кризата да бъдат одобрени преди лятото