НОВИНИ

Вдигнаха част от павилионите, захранвани незаконно от шахтата убиец пред болница "Св. Иван Рилски"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
08:22, 17.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Премахнаха част от павилионите, поставени на тротоара пред столичната болница "Свети Иван Рилски", където в средата на февруари от токов удар загина 16-годишно дете. Разследването установи, че причина за тежкия инцидент е незаконно захранване на един от павилионите. Той обаче все още не премахнат.

Първо са премахнати двата павилиона, които са били разположени до предпазната ограда към пътното платно. Именно по нея е протичал ток от незаконен кабел, когато 16-годишното момче е загинало. И двата павилиона са били поставени там в противоречие с одобрената скица. Късно снощи беше премахнат и третият павилион. Неговият собственик Константин Кнежевич твърди, че първо получил разрешение от главния архитект на София да го постави в тревната площ, но от район "Триадица" не разрешили, защото противоречи на закона.

"Съответно се направи нова скица, нова геодезия. Всички документи по две, наново ЧЕЗ, стъпка по стъпка, разходи, време, нерви. Направи се. Одобри се новата схема, имаме я подпечатана и подписана за това място", заяви Кнежевич.

Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче (ОБЗОР)

Така павилионът е поставен в началото на 2019 година и започнал да работи. Кнежевич твърди, че редовно си плащал определения от общината наем за терена и всичко било изрядно. Преди две седмици разбрал, че трябва да махне будката.

"Дойдоха един ден и спряха тока. Отидох в ЧЕЗ и ги попитах, така и така на какво основание ни спирате тока. Те отговориха: Господине, нашите отношения с вашата фирма са напълно коректни. Не е от нас", разказа той.

От общината твърдели, че павилионът трябвало да бъде на първоначално определеното място и не признали документите, които Кнежевич предоставил, че има промяна в скицата. Засега не са премахнати още два павилиона. Единият от тях е захранван с кабела, за който се твърди, че е причина за инцидента със загиналото 16-годишно момче.

"По света и у нас" ще търси и позицията на Столична община по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформи в Куба: Край на ерата "Кастро"
Реформи в Куба: Край на ерата "Кастро"
2126 случая на коронавирус, спада броят на хоспитализираните
2126 случая на коронавирус, спада броят на хоспитализираните