Десислава Атанасова: Има мнозинство, което да подкрепи промяна в избирателната система

от БНТ
21:13, 16.04.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Народът отново отреди на ГЕРБ първото място. Нямаше нужда от допълнителни сметки от всички колеги, които са в 45-ото Народно събрание, за да разберат, че ГЕРБ е първа политическа сила в 24 области, "Има такъв народ" в една, БСП - в една, ДПС - в 3 и "Демократична България" в два софийски района. Това заяви в "Панорама" председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите ѝ вчерашният ден показа ново мнозинство, дори Конституционно. Днес това мнозинство гласува по различен начин. Странни коалиции по различни въпроси "Демократична България" гласува с ДПС, БСП гласува проекти за решения с ГЕРБ, т.е. можем да видим ново в този парламент, коментира Атанасова.

На въпрос дали Бойко Борисов ще се яви в парламента Атанасова отговори:

"Бойко Борисов е в отпуск. През последните 10 години когато има нужда е навсякъде. Последната година поне, направете справка колко пъти колегите, които са били в 44-ото Народно събрание, са задали адекватни въпроси към него. Ще видим дали ще дойде в сряда в парламента".

Ние винаги сме доказвали, че за нас държавата е най-важна, в никакъв случай властта, каза още Атанасова.

"Планът е над 3000 страници, той е работен от над 240 човека. Той е качен много отдавна на специална платформа. 38 сесии на преговори има между български екипи и Европейската комисия. През цялата предизборна кампания се твърдеше, че той е корупционен, неадекватен, че е изготвен, за да облагодетелства фирми до ГЕРБ. За това предложихме той да бъде внесен от следващото правителство. Ако мнозинството реши, че Планът ще бъде изпратен в този вид, ние сме готови вицепремиерът Дончев веднага да замине и да представи плана в ЕК. Добронамерени сме, защото става въпрос за финансов ресурс за България".

За кандидатурата на Даниел Митов за премиер Атанасова обясни:

"Даниел Митов е добре познат и неговите възможности като политик, като външен министър, човек с добра биография. Правим го, защото през последната една година слушахме думи, че Борисов никога няма да е премиер. Отказа се от мястото си като депутат, дава път на младите. Колегите трябва да отговорят защо няма да го подкрепят".

За промените в Изборния кодекс Атанасова заяви, че в понеделник ще внесат техния законопроект по отношение на мажоритарните избори в два тура.

"Имаме заедно с "Има такъв народ" 126 гласа, т.е. има мнозинство, което да подкрепи промяна в избирателната система. Ние не се плашим от тази промяна, но явно някой друг се уплаши".

Атанасова отново заяви, че за ГЕРБ е важно да има стабилност в държавата, не е отминала пандемията, здравната криза в Европа не е отминала. Очакват ни икономически и социални предизвикателства. За България е важно да има работещо правителство, да има сериозно мнозинство, което да взема бързи, смели и тежки решения, когато се налага. Досега на всички беше лесно и на колегите от системните партии и на новопоявилите се политически партии. Всички бяха анти ГЕРБ и обещаваха чудеса. Само че времето на лесните обещания свърши, трябва да се вземат трудни решения.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от разговорите в "Панорама"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кристиан Вигенин: Хубаво е, че все още няма оформени твърди мнозинства в 45-ото НС
Кристиан Вигенин: Хубаво е, че все още няма оформени твърди мнозинства в 45-ото НС
Красимир Джуров в третия кръг на световното
Красимир Джуров в третия кръг на световното