НОВИНИ

Дългоочаквана премиера: "Спящата красавица" на сцената на операта в Стара Загора

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:44, 16.04.2021
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Тази вечер Старозагорската опера вдига завесата за един дълго чакан и отлаган спектакъл. Противоепидемичните мерки осуетиха два пъти премиерата на балета "Спящата красавица", но тази вечер балетната трупа е готова да докаже, че има нужната класа, за да добави в репертоара си най-сложния класически спектакъл.

Може би най-академичният от всички класически балети е голяма хапка дори за най-реномираните балетни трупи в света. „Спящата красавица“ е балет, който изисква невероятна прецизност, линия и най-вече стил.

"Спящата красавица" е балетът на балетите и, тъй като той се счита за един енциклопедичен образец на класическия танц, винаги е трудно да бъде направен", изтъкна Силвия Томова - артистичен директор на балета на Държавна опера – Стара Загора.

За да бъде направен както трябва този безценен класически образец, трябва да бъде поверен в ръцете на истински балетен експерт. Едва ли има по-подходящ човек от хореографа Андрей Босов, възпитан в автентичната балетна традиция на Санкт Петербург.

"Спящата красавица" е като паспорт за всяка трупа, защото ако танцуват този спектакъл, те могат да се гордеят със себе си. Хореографията е зашеметяваща. И затова всяка трупа, която реши да го постави, трябва да премисли два пъти - би ли могла да го изтанцува толкова добре, колкото Петипа го е поставил", разкри Андрей Босов – постановчик на балета „Спящата красавица“.

Спектакълът е много ценен заради голямото количество солови партии, които дават шанс за изява на много млади балетни артисти. Ако са наистина добри, те могат да блеснат, само за една вечер да се превърнат в любимци на публиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време ни очаква през уикенда?
Какво време ни очаква през уикенда?
Утре вечер в "Европейци": Как се правят бонбони с магарешко мляко
Утре вечер в "Европейци": Как се правят бонбони с магарешко мляко