НОВИНИ

Как подсъдими за отглеждане на марихуана продължават със същата дейност?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:58, 16.04.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Оранжерия с марихуана беше разкрита в бившия стъкларски завод "Кристал" в Перник. Задържани са двама, които са подсъдими за отглеждане на същия наркотик, но в София. Агентите на "вътрешна сигурност" в МВР пък задържаха полицай от столичното 6-то районно, който доставял кокаин в Студентския град.

Делото им в момента се гледа на първа инстанция в Софийския градски съд. Те са били задържани когато е започнало първото разследване за открита оранжерия в индустриална зона на София. След месец и половина в ареста са освободени от съда по хуманитарни съображения.

Очевидно са продължили да отглеждат дрога, но са преместили производството край Перник. Последното денонощие се оказва богато на наркоразкрития - МВР успели да задържат и свой служител, който пък разпространявал наркотици в София. Полицаят е работил в столичното 6-то районно, а в почивните си дни, когато е в отпуска и дори когато е в болнични, заработвал допълнително внушителни суми като куриер на кокаин.

Оранжерията за производство на марихуана е била разположена в три помещения във вътрешната част на сградата на бившия стъкларски завод. Били са подбрани така, че видимостта към тях да е ограничена и в близост да няма постоянно движение на хора.

"Открита на място е високотехнологична лаборатория за производство на марихуана. Аз лично като прокурор в 20-годишната си практика това нещо съм го виждала на филми", разкри Галина Антова, окръжен прокурор на Перник.

Освен с най-модерна технология за отопление и вентилация, лабораторията е била оборудвана със система за капково напояване и измерване на температурата и влажността в корена на всяко едно растение. На склад са държани висококачествени торове, както и най-добри вещества за защита на растенията от вредители. На площ от над 200 квадратни метра са били разположени 1026 отделни стръка.

"Лабораторията е снабдена със собствен дизелов генератор за производство на ел. енергия", уточни Галина Антова.

Докато оперативните в Перник работят по разследването на оранжерията в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, постъпва анонимен сигнал, че има уговорена сделка с наркотици в Студентския град. В сигнала е посочено, че куриер по сделката ще бъде конкретен полицай. Бърз анализ на сигнала показва, че униформеният вече е разработван по подозрение, че се занимава с такава дейност. Веднага е проследено движението му към мястото на сделката и спрян за рутинна проверка.

"При проверката той е признал, че държи в себе си наркотично вещество. Поради това е извършен обиск на лицето и претърсване на лекия автомобил. При обиска във вътрешния му джоб е намерено вещество, което наподобява кокаин, а в подлакътника на жабката на лекия автомобил е намерена топка тревиста маса, най-вероятно марихуана", заяви Невена Зартова, районен прокурор на София.

Полевият тест потвърждава, че намерената дрога е точно кокаин и марихуана. В този ден униформеният е бил в болнични. Според разследващите той е куриер, който е доставял дрогата от основното депо до разпределител на дилъри в Студентския град.

Задържаният полицай работи като оперативен разузнавач в столичното 6-то районно от 9 години. Срещу него има няколко дисциплинарни производства, които все още не са приключили, научи "По света и у нас".

И още един криминален сюжет с униформен. Задържан е служител на отряда за борба с тероризма, известен като "баретите". Той играел ролята на ескортиращ и отцепка на банда за домашни обири. След като видял, че това е много доходно се изкушил и използвал познанията си за проникване през заключени врати и самият той също започнал да обира домове на хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доайенът на 45-ото НС: Коя е Мика Зайкова?
Доайенът на 45-ото НС: Коя е Мика Зайкова?
Ива Уорън е новият административен директор на ЦСКА София
Ива Уорън е новият административен директор на ЦСКА София