НОВИНИ

10 предприятия съкращават работници в Русенска област

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 16.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

10 предприятия в Русенска област са уведомили Бюрата по труда за предстоящо масово освобождаване на близо 760 служители. Над 60 на сто от тях са от сферата на преработвателната промишленост. Част от тях очакват и допълнителни мерки в подкрепа на бизнеса, включително нисколихвени кредити.

Рашид Узунов е собственик на завод за производство на селскостопански машини в Завет. Заради пандемията производството му се е свило с 25%. Наложило се е да съкрати част от администрацията си.

"Продуктите, които ние предлагаме, не могат да се продават по интернет. Клиентът трябва да ги види, да ги пипне, а извънредните мерки ограничиха провеждането на изложения, демонстрации", обясни Рашид Узунов - собственик на фирма за селскостопански машини.

Една четвърт от продукцията на завода се изнася основно за Румъния и Молдова.

"Ограничаването на движението на хора между България и Румъния до такава степен спря реализацията на нашите продукти в чужбина, че свиването беше над 60, дори 70%. Имаше сделки, които бяха направени, които не можаха да се осъществят. Ние все още търпим такива загуби", заяви Рашид Узунов.

Притеснения за реализацията на продукцията си в Румъния имат и овощарите от региона, тъй като близо 70% от нея изнасят за северната ни съседка.

"Имаме опасения да тръгнем да реализираме стоката си само на българския пазар, който не би могъл да я закупи цялата", сподели Димитър Рачев – член на УС на Съюза на Дунавските овощари.

За да рестартират бизнеса си, фирмите очакват по-сериозни мерки за подпомагане.

"Би следвало да се помисли за кредитиране при по-изгодни условия, тъй като схемата, която беше обявена още в началото на пандемията за нисколихвени кредити от банките с ниско обезпечение, тя реално не се случи", предложи Рашид Узунов.

Производителите от различни сектори прогнозират, че икономическите последствия от пандемията ще продължат поне още 2 години.

Репортаж: Венета Николова, Пламен Иванов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи коментар на отстранения кмет на Благоевград: Изненадан съм от решението на съда
Първи коментар на отстранения кмет на Благоевград: Изненадан съм от решението на съда
8 жертви на стрелба в Индианополис, нападателят се самоуби
8 жертви на стрелба в Индианополис, нападателят се самоуби