НОВИНИ

Русия затваря морето край Крим за кораби, Зеленски на разговори за помощ в Париж

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 16.04.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия ще изгони 10 американски дипломати. Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че Москва обмисля "болезнени" мерки за американския бизнес в Русия и прекратява дейността на американски фондове и неправителствени организации, които се намесват във вътрешните работи на страната. Мерките са отговор на санкции на Вашингтон заради предполагаема руска намеса в американските избори, кибератаки и Крим.

От 24 април до края на октомври Русия затваря за чужди военни и държавни кораби териториалните си води в Черно море в три зони край Крим.

Забраната за чуждестранни военни и държавни кораби не засяга корабоплаването в Керченския пролив, гласи съобщението на руското Министерство на отбраната. Една от затворените зони е в близост до пролива, който свързва Черно и Азовско море, и е от ключово значение за украинския износ на зърно и стомана.

През 2018 г. Русия плени три украински военни кораба, които впоследствие върна. Киев и Западът обвиниха Москва в преднамерено възпрепятстване на търговското корабоплаване в Керченския пролив. Русия построи мост над него. Украйна определи последните ограничения за корабоплаването от страна на Русия като "узурпация на суверенните й права".

Лидерите на Франция, Германия и Украйна призоваха Русия да изтегли допълнителните си части, струпан по украинската граница и в Крим като начин за деескалация.

След разговори с украинския лидер Зеленски в Париж Ангела Меркел и Еманюел Макрон подчертават своята подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и необходимостта от пълно прилагане на Минските договорености.

Проблемът със ситуацията в Източна Украйна и прекратяване на окупацията на нашите територии са проблеми, които се решават на срещите на Нормандската четворка, когато четиримата лидери решават проблеми, каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Париж и Берлин ще продължат усилията си в рамките на Нормандската четворка за диалог с Киев и Москва.

Зеленски посочи, че среща Путин - Байдън ще помогне за решаване на някои проблеми, но дискусия по същество няма да се получи без участие на украински представители. Украинският лидер е обсъдил с домакина Макрон и ускореното членство на страната си в НАТО.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО: Блокирането на Черно море от Русия е неоправдано
НАТО: Блокирането на Черно море от Русия е неоправдано
Напрежение и скандали в пленарната зала - за какво се караха депутатите
Напрежение и скандали в пленарната зала - за какво се караха депутатите