НОВИНИ

Първа оставка след трагедията с убитото от ток момче (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:01, 18.02.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Постът си напуска дългогодишният архитект на район "Триадица" Иван Шишков. Той подава оставка, въпреки че не е подписал документа, позволил присъединяването на незаконен обект в мрежата. Трагедията и днес стана повод за политическо напрежение в парламента - БСП пак поискаха изслушване на премиера и столичния кмет. Социалистите ще сезират прокуратурата за интервю на Йорданка Фандъкова, в което казва, че не изключва възможността да има корупционна схема в общината. 5-и ден институциите си прехвърлят вината и никой не поема отговорност за смъртта на шестнайсетгодишния Людмил.

Незаконните обекти на територията на Столичната община продължават да са тема за размяна на обвинения. Oт район "Триадица" казаха, че нямат представа кой е подписал служебната бележка, с която е допуснато присъединяването на незаконен обект към електроснабдителната мрежа. Обяснението дойде след упрека на общината към район "Триадица" и ЧЕЗ, че с помощта на документ, имащ стойността на билет за баня, са допуснали захранването на нерегистрирани павилиони.

"Шишков също няма спомени, защото това е нещо, което е отдавна и тъй като той не е бил в сградата и няма как да знае кой е положил подписа под тази бележка, която има отношение към фаталния инцидент", каза Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

Според районния кмет на "Триадица" правната стойност на тези бележки е нула. Това обаче оспори адвокат Людмил Рангелов, който заяви, че този род престъпления са трудни за разследване, но вина може да се търси на няколко души и те няма да се разминат с глоби, защото текстът на закона вече предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Адв. Людмил Рангелов: Виновните за случая със загиналото от токов удар момче няма да се разминат с глоби

"Това е силно преувеличено да се нарече една служебна бележка с изходящ номер, с печат и подпис на длъжностно лице - не може да се приравнява на билет за баня, това е официален документ по смисъла на закона, на Наказателния кодекс", коментира адвокат Людмил Рангелов.

На споменатите вчера от главния архитект на София Здравко Здравков писма към районната администрация с искания за информация за незаконни обекти, район „Триадица" отговорили с работа на терен, каза още Божилов и уточни, че списъкът съдържа 23 обекта, като за 6 са съставени констативни актове, останалите на се открити на място.

"Дебело държа да подчертая, че търговските обекти, които в момента са предмет на обществена дискусия, не фигурират в този списък", каза Димитър Божилов, кмет на район "Триадица".

От Столичната община веднага отговориха, че писмата били две. Павилионите на бул. "Гешов" не попадат в обхвата на проверката по второто писмо, към което има приложен списък, защото те не са разрешени от главния архитект на София. Т.е. те попадат в обхвата на проверка по първото изпратено писмо, към което е изпратена празна таблица, в която да бъдат систематизирани данните от проверките.

А в редакцията днес дойде поредния сигнал за съмнително прокаран ток, вързан към уличното осветление. Става дума за подлеза на бул. "България" в кв. "Бели брези". Сигналът е изпратен до "Улично осветление", очаква се проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Универсалните фондове ще плащат 3 вида втора пенсия (ОБЗОР)
Универсалните фондове ще плащат 3 вида втора пенсия (ОБЗОР)
Кой ще участва във вота? ЦИК отказа регистрация на 6 партии
Кой ще участва във вота? ЦИК отказа регистрация на 6 партии