Главният архитект на "Триадица" напуска поста заради инцидента със загиналото момче

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:04, 18.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Главният архитект на район "Триадица" подава оставка заради инцидента с убитото от ток момче. Днес сутринта кметът на района е разговарял с Иван Шишков, и той е заявил, че ще напусне - с цел максимално изясняване на ситуацията, което според него е чисто човешка и морална постъпка. Той отрича да е подписвал въпросната бележка, която вчера кметът на София посочи като една от причините за трагичния инцидент.

"В медийното пространство беше изнесена информация за служебна бележка. Тази бележка е била издадена и подписана в период, когато главният архитект, който заема длъжността от 2008 година, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е връзката и каква е съпричастността на този документ ще констатират разследващите органи", каза още кметът Димитър Божилов.

Район "Триадица" е отговорил на писмата, споменати от Столична община вчера, с едно единствено нещо - с работа на терен - категоричен беше Божилов.

"Писмото съдържа списък с 23 обекта на територията на нашия район. Те представляват реклами, маси, столове, съоръжения от временен характер. От тях 11 дори не са били налични към момента на проверката. Останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове. Търговските обекти, които в момента са обект на обществена дискусия, не фигурират в този списък", каза кметът.

Районът е съставил десетки констативни актове и глоби за други подобни незаконни обекти.

От Столичната община отговориха, че са били издадени две писма от главния архитект и тези обекти не са фигурирали само във второто писмо, защото то е било с разрешителни, издадени от главния архитект.

Има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски”. Напълно незаконни са и обектите в двора на болницата. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи вчера кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес кметът на "Триадица" заяви, че става въпрос за 5 обекта. Обясни, че два от обектите са одобрени, един е точно по схемата, предложена от главния архитект, един е напълно незаконен, а два плащат наем към болницата.

Божилов не отрича, че през последните седмици шахтата няколко пъти е била отваряна няколко пъти, но той не знае каква работа е била извършвана по нея, защото булевардът е основна артерия и не се поддържа от район "Триадица".

Според Божилов, смъртта на едно дете поставя на дневен ред изключително много въпроси, които трябва да бъдат изяснени. "Ние бяхме потресени от този инцидент, не само като чиновници, но и като хора, и искаме като всички останали истината да излезе наяве. Справедливостта трябва да бъде въздадена и виновните лица трябва да поемат отговорност", смята Божилов.

От районната администрация ще съдействат максимално за изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Днес започва българското участие на Световното в Кортина Д`Ампецо
Днес започва българското участие на Световното в Кортина Д`Ампецо
Учениците от 10. и 11. клас в Пловдив - готови за първия учебен присъствен ден
Учениците от 10. и 11. клас в Пловдив - готови за първия учебен присъствен ден