НОВИНИ

Продължават протестите в подкрепа на рапъра в Испания

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:02, 18.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Испанската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Мадрид и Барселона.

За втора поредна нощ там се проведоха демонстрации, в подкрепа на рапъра Пабло Хасел. Той беше осъден на 9 месеца затвор, заради съобщения в социалните мрежи, в които възхвалява насилието и обижда монархията. По време на протестите пострадаха над 60 души.

Десетки ранени при протести в подкрепа на рапър в Барселона

Демонстрациите прераснаха в сблъсъци с полицията - само в столицата бяха ранени 55 души, 35 от които полицаи. Протестиращите хвърляха различни предмети по силите на реда и издигнаха барикади.

Причината за безредиците е арестът на каталунския изпълнител, осъден на 9 месеца затвор за прослава на тероризма и обида на испанската монархия.

Случаят предизвика дискусии за свободата на словото. В подкрепа на Хасел беше инициирана петиция, подписана от над 200 творци, сред тях режисьорът Педро Алмодовар и актьорът Хавиер Бардем.

Рапърът, чието истинско име е Пабло Ривадула Дуро сравнява испанските съдии с нацисти и нарича бившия крал Хуан Карлос мафиотски бос.

Той е е признат за виновен за възхвала на тероризма и за клевета и обида на короната. Хасел трябваше да се яви в затвора на 12 февруари, но вместо това се барикадира в университета в родния си град Лейда. В крайна сметка, беше арестуван от властите.

На фона на разгорялата се дискусия, правителството обяви, че законите, касаещи свободата на словото ще бъдат по-малко рестриктивни.

"При всички въпроси, които произтичат от свободата на изразяване и не носят риск за безопасността на хората, санкцията лишаване от свобода е, по наше мнение, неподходяща реакция в контекста на демокрацията", каза вицепремиерът Кармен Калво.

Случаят на Хасел напомня друг подобен - на рапъра Валтоник. Музикантът избяга в Белгия през май 2018 г. след потвърждаване на присъдата му в Испания за възхвала на тероризма и на баската сепаратистка групировка ЕТА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка
В рамките на 1-2 години България може да придобие подводница втора ръка
Пламен Димитров: През 2025 г. средната работна заплата може да надмине 2400 лв.
Пламен Димитров: През 2025 г. средната работна заплата може да надмине 2400 лв.