НОВИНИ

След сигнал до БНТ: Подменят опасно електрическо табло в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 18.02.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Старо електрическо табло на повече от 30 години ще бъде подменено с ново, след зрителски сигнал до БНТ. Съоръжението се намира на фасадата на сграда в центъра на Пловдив, а според живеещи в нея, то стои отворено и на практика достъп до него има всеки. Част от притесненията на хората са, че таблото може и да е опасно, защото около него има висящи кабели.

Съоръжението се намира в сграда до емблематичната Баня старинна. За състоянието му Маргарита Тонева два пъти е подавала сигнали до електроразпределителното дружество ЕВН.

"Получих отговор, че сме си повредили кабелите, което не е вярно – тук има ток. Била съм си откачила токовете и в края на март ще дойдат да боядисат самото табло. Това ме смущава. Аз имам претенции към ЮГ Енерго. Аз мога ли да пипам ток? Опасно е, може ли така да остане това табло при тази красива сграда, която е паметник на културата", заяви Маргарита Тонева, съсобственик на сградата.

Състоянието на таблото хората показват и в социалните мрежи. Според Анастасия Тишкова, която е съсобственик на сградата, е недопустимо таблото да стои в този вид.

"Аз съм много благодарна на обществеността в Пловдив, че взе отношение – над 400 човека са се отзовали. Абсолютно безобразие е това табло да стои тук в центъра на града. За мен е опасно", допълни тя.

След сигнала до БНТ от електроразпределителното дружество в Пловдив реагираха и провериха какво е състоянието на таблото. От ЕВН са категорични, че съоръжението не е опасно.

"Да, не е в добро естетическо състояние, но нарочно сме отворили външния защитен капак, за да се види, че има втори защитен капак със съответните визьори за електромери. В момента е отворено точно, защото нашите колеги правят дейности за неговото преместване. Категорично искам да заявим, че това табло не е било опасно и не е опасно по никакъв начин. Няма стърчащи, оголени кабели, с нарушена изолация", добави Петър Костадинов, директор "Комуникации" в ЕВН-България.

По думите му стърчащите кабели около таблото нямат общо с дейността му и не са поставяни от енергийното дружество.

"Тези тръби, които са отдолу и отгоре, всъщност не са кабели. Има друга инфраструктура – най-вероятно телекомуникационна. Захранващият кабел на това табло е съвсем отделен", каза още Петър Костадинов.

По план таблото е трябвало да бъде пребоядисано с цветовете на сградата, но, за да са спокойни гражданите, до края на седмицата то ще бъде сменено. От дружеството изпълняват и програма за подмяната на други такива стари и ръждясали съоръжения.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Розопроизводителите са заплашени от фалит
Розопроизводителите са заплашени от фалит
Жители на блок в Русе искат нормален достъп до домовете си
Жители на блок в Русе искат нормален достъп до домовете си